Zbior funkcji
Romek: Co jest zbiorem funkcji f(x) = 2x + 1 ?
30 gru 20:50
Grześ: Zobacz, że:
2x ∊ (0,+∞)
Więc:
2x+1 ∊.......
30 gru 20:51
Godzio:
30 gru 20:52
Romek: czyli zbior jest pusty?
30 gru 21:00
Jack:
pewnie miałeś na mysli zbiór wartości funkcji. No więc przyjrzyj się jakie wartości odciskają
się na osi OY (albo jakie proste poziome mają jakiś punkt styczności z wykresem).
30 gru 21:49
Eta:
Jaki " pusty" ? ......... ZW= (1, +∞)
30 gru 21:49
Mati: Dlaczego zakładacie że potęga nie może być ujemna?
30 gru 22:09
Eta:
My nie"zakładamy", my to wiemy

!
30 gru 22:11
Mati: Może to będzie idiotyczne pytanie.. Czemu? Dlaczego nie może być 2−1 ? ;x
30 gru 22:15
Jack:
wykladnik moze byc ujemny, wynik potegowania nie moze byc ujemny. wszystko masz na rysunku
30 gru 22:16
Godzio:
Potęga ujemna być może ale to nie wpływa na zbiór wartości
30 gru 22:16
bart: Mati mylisz dziedzine ze zbiorem wartosci
30 gru 22:16
Mati: Aha, ok, rozumiem, dzięki...
30 gru 22:18
Mati: A to jeszcze jedno pytanie.. Jaka będzie dziedzina tej funkcji?
30 gru 22:20
Godzio:
D = R
30 gru 22:21
Romek: Czyli odpowiedzia jest: (1,+oo)?
30 gru 22:37
Godzio: tak
30 gru 22:42