granice z silnią
Dżastina: Mam problem w rozwiązaniu takich granic, przy n→∞
1) n! podzielić na (n+1)! −n!
2) (n+2)! + (n+1)! podzielić na (n+3)!
3) (n+2)! + (n+1)! podzielić na (n+2)! − (n+1)!
30 gru 20:31
Trivial:
| | n! | | n! | | 1 | | 1 | |
1) |
| = |
| = |
| = |
| |
| | (n+1)! − n! | | (n+1)*n! − n! | | n+1−1 | | n | |
Reszta podobnie.
30 gru 20:35
Dżastina: Czyli granica równa zero

2) ostatecznie wyjdzie 1 podzielić przez n+2 czyli granica też zero
A w 3
30 gru 20:42
Dżastina: W 3 wyjdzie n+3 podzielić na n+1 czyli granica równa 1. Mógłby ktoś spr
30 gru 20:52
Trivial: W drugim wyłączasz z każdego (n+1)!
(n+2)! = (n+1)!(n+2)
(n+3)! = (n+1)!(n+2)(n+3) = (n+1)!(n2+5n+6)
W trzecim z każdego (n+1)!
30 gru 20:56
Dżastina: a co z taką granicą:
(2√n2+1+n)2 podzielić na 8√n6+1
30 gru 20:59
Trivial:
3)
| (n+2)! +(n+1)! | | n+2 + 1 | | n+3 | |
| = |
| = |
| = |
| (n+2)! − (n+1)! | | n+2 − 1 | | n+1 | |
30 gru 20:59
Trivial:
na końcu powinno być 1/n.
30 gru 21:00
Dżastina: Pdsumowując W 1) granica 0
2) granica 0
3) granica 1
Dzięki... Już zakumałam
30 gru 21:04
Trivial:
| (√n2+1 + n)2 | | √n2+1 + n | |
| = ( |
| )2 |
| (√n6+1)2 | | √n6+1 | |
i teraz podzielić przez n
W tych pierwiastkach w mianowniku powinien być stopień 16 ale nie da się tutaj tego zapisać.
30 gru 21:06
Dżastina: No tak, tak... Stopień 16... zawsze dzielimy przez najwyższą potęgę z mianownika, więc dlaczego
przez n
30 gru 21:11
Dżastina: w mianowniku pod pierwiastkiem przecież n6 jest
30 gru 21:12
Trivial: Nie wiem, nie musimy dzielić przez najwyższą potęgę mianownika. Dzieląc przez n również wyjdzie
nam odpowiedź.
30 gru 21:12
Trivial: jeśli chcesz to dziel więc przez n
6/16
30 gru 21:13
Dżastina: Jej... Jakie to pogmatwane... Wolę już przez to n podzielic sobie
30 gru 21:15