Rozkładanie wielomianu na czynniki
wk: Rozkładanie wielomianu na czynniki
1−9x
6
Wiem że zapewne rozwiązanie jest banalnie proste, ale nie mogę na nie wpaść ^^
Proszę o jakąś podpowiedź
30 gru 20:30
Trivial: Wzory skróconego mnożenia.
30 gru 20:39
bart: nie umiem tego zapisac co chce

wiec nie moge Ci pomoc
30 gru 20:39
R.W.17l: Eee ja też nie wiem
30 gru 20:41
bart: (1−x)(1+x)(1−x)(1+x)(1−x)(1+x) a x to pierwiastek trzeciego stopnia z 3
30 gru 20:43
Godzio:
ze wzoru na różnicę sześcianu i różnicę kwadratów
(1 − 3√9x2)(1 + 3√9x2 + 3√9x4) = (1 − 6√9x)(1 + 6√9x)(1 + 3√9x2 + 3√9x4)
Można jeszcze w tej postaci zapisać:
(1 − 3√3x)(1 + 3√3x)(1 + 3√9x2 + 3√9x4)
30 gru 20:47
Marcin W: 1−9x6=(1−3x3)(1+3x3)=(1−√3x3)(1+√3x3)(1+3x3)
30 gru 20:50