ola:
W samochodzie jadącym prostoliniowym odcinkiem szosy z syzbkością srednią v= 60km\h zabrakło po 15 min benzyny. Kierowca ruszył więc pieszo z syzbkościa 6 km\h do stacji ktora mijal min wczesniej. Olicz szybkosc srednia kierowcy w czsie, który uplynąl od poczatku podrozy do chwili przyjscia na stacje.
10 mar 18:13
łosiu:
samochodem przejechał s1 = 60km/h * 0.25h = 15km
na nogach przeszedł s2 = 60km/h * 1/60 h = 1km
(bo minął stacje minutę wcześniej)
s = s1 + s2 = 15km + 1km = 16km
czas: t1 = 15min (z treści), t2 = 1km/(6km/h) = 1/6h = 10min
t = t1 + t2 = 15min + 10min = 25min
vśr = s/t = 16km/25min = 38.4 km/h
Przepraszam z góry za wszelkie pomyłki
Pozdrawiam
11 mar 19:32