rownania trygonometryczne
kagarolinka: czesc

mam prosbe

moglby mi ktos pomoc. rownania trygonometyczne, niestety nie umiem za
bardzo trygonometrii...
a) sinx=
2a−34−a
b) cos2x+3cosx−a=0
30 gru 20:26
Grześ: ale co oznacza u Ciebie to a

Jeśli jest to stała, to tylko możesz wyznaczyc zależnośc między
wartością tej stałej, czyli:
Nie rozumiem, co masz na myśli pod pojęciem rozwiąż, ale tu jedynie możesz wyznaczyć taka
zależność. Wyznacz sobie dziedzinę tej równości. Podałem ją wyżej
30 gru 20:54
kagarolinka: no wlasnie o to chodzi ze facet napisal rozwiaz rownanie

ale pewnie sie pomylil jak to on
zwykle i chodzi o cos innego. pewnie mam wyznaczyc zaleznosc tak jak mowisz, ale ja tego w
ogole nie czaje
30 gru 21:39
kagarolinka: o wlasnie a jak sie wyznacza dziedzine w funkcjach trygonometrycznych? tak jak w innych
funkcjach czy cos sie zmienia?
30 gru 21:40
Godzio:
sinx → x ∊ R ( −1 ≤ sinx ≤ 1 )
cosx → x ∊ R ( −1 ≤ cosx ≤ 1 )
| | π | |
tgx → x ∊ R − { |
| + kπ} k ∊ C |
| | 2 | |
ctgx → x ∊ R − {kπ} k ∊ C
30 gru 21:43
Trivial: z arcusami trzeba uważać. arcsin(sinπ) = arcsin(sin0), a kąt różny.
30 gru 21:45