jak upraszczać
tn: witam,
1)n!/(n−2)!
2) (n+1)!/(n−1)!
3) (n+1)! − n!
ułamek oznaczyłem za pomocą /
proszę o pomoc i wyjaśnienie dlaczego i jak uprościć
30 gru 20:13
Grześ: Wystarczy rozpisać sobie część silni, czyli:
n!=1*2*3*4*...*(n−2)*(n−1)*n
Zwijasz teraz część do (n−2) włącznie:
1*2*3*4*...*(n−2)*(n−1)*n=(n−2)!*(n−1)*n
Myślę, że jest to obrazowe. A teraz możesz skrócic sobie (n−2)!
30 gru 20:18
Grześ: spróbuj tak z innymi przykładami, czyli jedną z silni zapisz w takiej postaci, aby cos
wyciągnąc przed nawias, skrócić etc.
30 gru 20:19
tn: (n+1)! − n!
takie coś jak rozwiązać?
2 sty 18:44
Grześ: witam w nowym roku


Już napiszę ci jak to zrobić
2 sty 18:46
Grześ: masz (n+1)!, więc:
(n+1)!=1*2*3...*n*(n+1)
Zwijamy część do n włącznie, czyli:
1*2*3...*n*(n+1)=n!*(n+1). Teraz sobie poradzisz
2 sty 18:47
tn: czy mogę tak sobie zapisać?
n! = 1*2*3*4*5*...*(n−2)(n−1)(n)(n+1)(n+2)(n+3)
zatem n!= (n+2)!(n+3)
2 sty 18:51
Grześ: nie
2 sty 18:54
tn: aha, już chyba wiem
2 sty 18:55
tn: bo jeśli będę chciał coś skrócić, bądź po prostu przedstawić w innej postaci to np.
(n−2)!
więc sobie piszę:
(n−2)! = 1*2*3*...*(n−2)(n−1)(n)
i teraz zawijam do (n−2)!(n−1)(n), mógłbym również zawinąć do (n−1)!n,
czy dobrze myślę?
2 sty 18:57