POMOCY
Jola: napisz rownanie symetrycznej odcinka o koncach A=(−2;−3) B=(6;5)
30 gru 20:09
dero2005:
znajdź środek odcinka |AB|
| | xA+xB | | yA+yB | |
s(xs,ys) = ( |
| ; |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
(x
2−x
1)(y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt S i prostopadłej do prostej AB, będzie to
równanie symetralnej odcinka
30 gru 21:03
dero2005:
S(2,1)
y = x−1
y = −x + 3
30 gru 21:32
dero2005:
możesz też skorzystać z wzoru uproszczonego
(2x−xA−xB)(xA−xB)+(2y−yA−yB)(yA−yB)=0
gdzie:
xA =−2
xB = 6
yA =−3
yB = 5
30 gru 21:43
Gustlik: Dero, dlaczego lubisz się męczyć trudnymi, ciężko strawnymi i długimi jak tasiemiec wzorami?
Skad wziąłeś ten "uproszczony" a raczej pogmatwany wzór
(2x−x
A−x
B)(x
A−x
B)+(2y−y
A−y
B)(y
A−y
B)=0 ?
Równania prostych najlepiej wyprowadzać ze wzoru na współczynnik kierunkowy:
| | yB−yA | |
a= |
| . te długie wzory właśnie się wzięły z tego wzoru na a.
|
| | xB−xA | |
Jets to wzór ułatwiający, a nawet ratujący życie w wielu przypadkach. Szczerze mówiąc ten długi
wzór na równanie prostej przechodzący przez 2 punkty który Ty stosujesz w zasadzie nie jest
przydatny do niczego.
Napisz rownanie symetrycznej odcinka o koncach A=(−2;−3) B=(6;5)
Najprościej tak:
1. Liczę współczynnik kierunkowy prostej AB, na której leży odcinek:
| | yB−yA | | 5−(−3) | | 8 | |
a1= |
| = |
| = |
| =1
|
| | xB−xA | | 6−(−2) | | 8 | |
2. Liczę współrzędne środka odcinka:
| | xA+xB | | yA+yB | | −2+6 | | −3+5 | |
S=( |
| . |
| )=( |
| , |
| )=(2, 1)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3. Liczę współczynnik kierunkowy symetralnej z warunku prostopadłości do prostej AB:
Symetralna ma równanie:
y=−x+b
Postawiam współrzędne srodka odcinka:
1=−2+b
1+2=b
b=3
Odp: y=−x+3
31 gru 00:11
Trivial: Wzory tasiemce są najlepsze!
31 gru 00:21
Gustlik: Tiaaa. chyba po to, żeby się pogubić i oblać maturę, zeby egzaminatorzy mieli co robić w
sierpniu napoprawkach.****
31 gru 00:59