Pytanko
Kasia: Czy wy też macie ten problem. Ja np przygotowując się do matury robie arkusze maturalne zadania
w których trzeba coś wyliczyć nie sprawiają mi problemu bez względu na liczby. Ogólnie lubie
rozwiązywać równania nierówności itp. Natomiast schody się zaczynają kiedy natrafię na jakieś
zadanie typu:
Na okregu wybrano takich pięć różnych punktów: A, A1, A2, A3, A4, ze
|A1AA2| = |A2AA3| = |A3AA4| = 45stopni.
Udowodnij, ze punkty A1, A2, A3, A4 są wierzchołkami kwadratu.
To nie wiem w ogóle od czego zacząć nie widzę tutaj żadnego schematu co po kolei robić, w
przeciwieństwie do innych zadań. Powiedzcie prosze co zrobić aby również i takie zadania nie
sprawiały kłopotu
30 gru 20:07
Trivial: Proponuję rozwiązywać zadania z liczbami wprowadzając tam litery.
30 gru 20:11
Kasia: pare liter już tam jest
30 gru 20:12
Trivial: Poza tym do dowodów z geometrii bardzo przydają się przejrzyste rysunki.
30 gru 20:12
Kasia: narysowałam koło i kwadrat
30 gru 20:15
bart: dorysuj trojkat i wszystko jasne
30 gru 20:17
Kasia: no właśnie mi o to chodzi skąd wy to wiecie że tak trzeba zrobić rozwiązywaliście już kiedyś to
zadanie

?
30 gru 20:17
Kasia: aha chyba te A nie bez powodu jest w środku

to jest środek koła?
30 gru 20:19
Trivial: Trzeba próbować.
30 gru 20:19
Marcin W: Generalnie zadania typu "udowodnij że" są najtrudniejsze dla uczniów jak pokazała matura

Jedyne wyjście to ćwiczyć
30 gru 20:20
Grześ: Masz powiedziane, że na
okręgu, czyli żaden z punktów nie jest środkiem
30 gru 20:20
Kasia: ale brat kazał narysować trujkąt myślałam że ramiona to będą właśnie promienie
30 gru 20:21
Godzio:
trÓjkat
30 gru 20:23
Kasia: no
30 gru 20:23
Kasia: aha przez u napisała przepraszam
30 gru 20:23
Kasia: Ja wam tak zazdroszczę wiedzy znacie może jakieś książki w której są same zadania z
udowadnianiem i najlepiej z jakimś motywującym tytułem zdasz maturę albo coś w tym stylu

?
30 gru 20:25
Kasia: godzio ja wiem że ty teraz też zdajesz maturę poradził byś sobie z takim zadaniem?
30 gru 20:26
Godzio:
Za dużo treści to nie czytałem

Zaraz zobaczę
30 gru 20:26
Godzio:
Raczej bym sobie poradził, to akurat nie jest takie trudne wystarczy dobrze szukać kątów
opartych na tym samym łuku
30 gru 20:30
Marcin W:

Zauważ ze kat a
4a
1a
2 jest oparty na tym samym luku co a
4aa
2=90 zatem i a
4a
1a
2=90 stopni
analogicznie kat a
1a
4a
2 jest oparty na na tym samym luku co a
2aa
1=45 tak samo kat
a
3a
4a
2 jest oparty na tym samym luku co a
3aa
2 zatem kat a
3a
4a
1 daje 90 stopni itd
... wiec masz blisko do odp
30 gru 20:30
Kasia: aleś mnie załamał teraz a ile czasu się przygotowujesz do matury i z czego korzystasz ?
30 gru 20:30
.: na studiach się zacznie udawadnianie

Szczególnie jeśli wybierze ktoś matematyke i bedzie
mial wdm
30 gru 20:31
Przemek: Dziewczyno nie przejmuj się, 80% ludzi zaczyna przygotowania miesiac przed i bardzo ladne
wyniki z matmy rozsz. zdobywają.
Idz na piwo
30 gru 20:33
Kasia: chciałabym mieć takie nastawienie ale niestety przede mną jeszcze długa droga
30 gru 20:34
Marcin W: już to widzę

jak zdobywają z rozszerzenia wszyscy bardzo ładne wyniki ucząc sie tylko
miesiąc

30 gru 20:34
30 gru 20:35
Kasia: Dzięki Godzio i Marcin teraz w miarę to rozumie no ale przyjdzie kolejne z 100000 zadań z
udowodnień i leże to tak jak jakbym się miała uczyć całego słownika na pamięć
30 gru 20:36
bart: "trzeba sie uczyc przez cale zycie"
Przemek, chyba o podstawie mowiles i troche przesadziles
30 gru 20:36
Godzio:
Z dowodami wystarczy podstawowa wiedza i umiejętne kombinowanie
30 gru 20:37
Kasia: Godzio która najbardziej polecasz zainteresowała mnie ta ostatnia o czym ona jest?
30 gru 20:38
Godzio:
Ta książka jest z takiego kursu który organizuje politechnika wrocławska, co miesiąc
publikowane są zadania i ten kto chce może wysłać do nich odpowiedzi, a oni odsyłają je razem
z uwagami poprawnymi rozwiązaniami, i właśnie z tego kursu wydali taki zbiór zadań z
odpowiedziami i wskazówkami, to było jeszcze przed reformą także są tam jeszcze pochodne, kurs
dalej trwa także zadania możesz sobie porobić stąd:
http://www.im.pwr.wroc.pl/kurs/ wcześniejsze lata też są ale nie ma
odpowiedzi, Niektóre zadania są dosyć trudne ale jak jesteś zainteresowana to polecam
30 gru 20:42
Kasia: a ta pierwsza książka ? Trudne są w niej zadania ?
30 gru 20:43
Godzio:
Raczej tak, ale nie znowu jakieś z kosmosu
30 gru 20:44
Kasia: Dzięki za pomoc tą pierwsza raczej kupię ale dopiero jak przerobię książkę z prawdopodobieństwa
która poleciła eta dzisiaj doszła, mam nadzieję że się nie załamię. Już cię nię męczę dobrej
nocy
30 gru 20:48
Godzio:
Ja ją w poniedziałek zamówię

postanowienie noworoczne zacząć się uczyć
30 gru 20:50
Eta:
30 gru 21:34