matematykaszkolna.pl
Pytanko Kasia: Czy wy też macie ten problem. Ja np przygotowując się do matury robie arkusze maturalne zadania w których trzeba coś wyliczyć nie sprawiają mi problemu bez względu na liczby. Ogólnie lubie rozwiązywać równania nierówności itp. Natomiast schody się zaczynają kiedy natrafię na jakieś zadanie typu: Na okregu wybrano takich pięć różnych punktów: A, A1, A2, A3, A4, ze |A1AA2| = |A2AA3| = |A3AA4| = 45stopni. Udowodnij, ze punkty A1, A2, A3, A4 są wierzchołkami kwadratu. To nie wiem w ogóle od czego zacząć nie widzę tutaj żadnego schematu co po kolei robić, w przeciwieństwie do innych zadań. Powiedzcie prosze co zrobić aby również i takie zadania nie sprawiały kłopotu emotka
30 gru 20:07
Trivial: Proponuję rozwiązywać zadania z liczbami wprowadzając tam litery. emotka
30 gru 20:11
Kasia: pare liter już tam jest
30 gru 20:12
Trivial: Poza tym do dowodów z geometrii bardzo przydają się przejrzyste rysunki.
30 gru 20:12
Kasia: narysowałam koło i kwadrat emotka
30 gru 20:15
bart: dorysuj trojkat i wszystko jasne
30 gru 20:17
Kasia: no właśnie mi o to chodzi skąd wy to wiecie że tak trzeba zrobić rozwiązywaliście już kiedyś to zadanie ?
30 gru 20:17
Kasia: aha chyba te A nie bez powodu jest w środku to jest środek koła?
30 gru 20:19
Trivial: Trzeba próbować. emotka
30 gru 20:19
Marcin W: Generalnie zadania typu "udowodnij że" są najtrudniejsze dla uczniów jak pokazała matura emotka Jedyne wyjście to ćwiczyć emotka
30 gru 20:20
Grześ: Masz powiedziane, że na okręgu, czyli żaden z punktów nie jest środkiem emotka
30 gru 20:20
Kasia: ale brat kazał narysować trujkąt myślałam że ramiona to będą właśnie promienie
30 gru 20:21
Godzio: emotka trÓjkat
30 gru 20:23
Kasia: no emotka
Kasia: aha przez u napisała przepraszam
Kasia: Ja wam tak zazdroszczę wiedzy znacie może jakieś książki w której są same zadania z udowadnianiem i najlepiej z jakimś motywującym tytułem zdasz maturę albo coś w tym stylu ?
30 gru 20:25
Kasia: godzio ja wiem że ty teraz też zdajesz maturę poradził byś sobie z takim zadaniem?
30 gru 20:26
Godzio: Za dużo treści to nie czytałem Zaraz zobaczę
30 gru 20:26
Godzio: Raczej bym sobie poradził, to akurat nie jest takie trudne wystarczy dobrze szukać kątów opartych na tym samym łuku emotka
30 gru 20:30
Marcin W: rysunekZauważ ze kat a4a1a2 jest oparty na tym samym luku co a4aa2=90 zatem i a4a1a2=90 stopni analogicznie kat a1a4a2 jest oparty na na tym samym luku co a2aa1=45 tak samo kat a3a4a2 jest oparty na tym samym luku co a3aa2 zatem kat a3a4a1 daje 90 stopni itd ... wiec masz blisko do odp
Kasia: aleś mnie załamał teraz a ile czasu się przygotowujesz do matury i z czego korzystasz ?
.: na studiach się zacznie udawadnianie emotka Szczególnie jeśli wybierze ktoś matematyke i bedzie mial wdm
30 gru 20:31
Przemek: Dziewczyno nie przejmuj się, 80% ludzi zaczyna przygotowania miesiac przed i bardzo ladne wyniki z matmy rozsz. zdobywają. Idz na piwo emotka
30 gru 20:33
Kasia: chciałabym mieć takie nastawienie ale niestety przede mną jeszcze długa droga
30 gru 20:34
Marcin W: już to widzę emotka jak zdobywają z rozszerzenia wszyscy bardzo ładne wyniki ucząc sie tylko miesiąc emotkaemotka
30 gru 20:34
30 gru 20:35
Kasia: Dzięki Godzio i Marcin teraz w miarę to rozumie no ale przyjdzie kolejne z 100000 zadań z udowodnień i leże to tak jak jakbym się miała uczyć całego słownika na pamięć
30 gru 20:36
bart: "trzeba sie uczyc przez cale zycie" Przemek, chyba o podstawie mowiles i troche przesadziles
30 gru 20:36
Godzio: Z dowodami wystarczy podstawowa wiedza i umiejętne kombinowanie emotka
30 gru 20:37
Kasia: Godzio która najbardziej polecasz zainteresowała mnie ta ostatnia o czym ona jest?
30 gru 20:38
Godzio: Ta książka jest z takiego kursu który organizuje politechnika wrocławska, co miesiąc publikowane są zadania i ten kto chce może wysłać do nich odpowiedzi, a oni odsyłają je razem z uwagami poprawnymi rozwiązaniami, i właśnie z tego kursu wydali taki zbiór zadań z odpowiedziami i wskazówkami, to było jeszcze przed reformą także są tam jeszcze pochodne, kurs dalej trwa także zadania możesz sobie porobić stąd: http://www.im.pwr.wroc.pl/kurs/ wcześniejsze lata też są ale nie ma odpowiedzi, Niektóre zadania są dosyć trudne ale jak jesteś zainteresowana to polecam emotka
30 gru 20:42
Kasia: a ta pierwsza książka ? Trudne są w niej zadania ?
30 gru 20:43
Godzio: Raczej tak, ale nie znowu jakieś z kosmosu emotka
30 gru 20:44
Kasia: Dzięki za pomoc tą pierwsza raczej kupię ale dopiero jak przerobię książkę z prawdopodobieństwa która poleciła eta dzisiaj doszła, mam nadzieję że się nie załamię. Już cię nię męczę dobrej nocy emotka
30 gru 20:48
Godzio: Ja ją w poniedziałek zamówię emotka postanowienie noworoczne zacząć się uczyć
30 gru 20:50
Eta: emotka
30 gru 21:34