zbadać przebieg funkcji i narysować wykres
dikus: f(x)=(x+1)2/2x
30 gru 20:00
Godzio:
D = R − {0}
| | (x + 1)2 | | x2 + 2x + 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| x + 1 + |
| |
| | 2x | | 2x | | 2 | | 2x | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x) > 0 ⇒ |
| − |
| > 0 /*2x2 ⇒ x2 − 1 > 0 ⇒ x ∊ (−∞,−1)∪(1,∞) |
| | 2 | | 2x2 | |
f'(x) < 0 ⇒ x ∊ (−1,0)∪(0,1)
f'(x) = 0 ⇒ x = 1 lub x = −1 f(1) = 2, f(−1) = 0
maksimum lokalne (−1,0)
minimum lokalne: (1,2)
| | 1 | |
f''(x) > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ x ∊ (0,∞) −− funkcja jest wypukła |
| | x3 | |
f''(x) < 0 ⇒ x ∊ (−
∞,0) −− funkcja jest wklęsła
| | x2 + 2x + 1 | |
limx−>0−f(x) = limx−>0−( |
| ) → −∞ |
| | 2x | |
| | x2 + 2x + 1 | |
limx−>0+f(x) = limx−>0+( |
| ) → +∞ |
| | 2x | |
asymptota pionowa obustronna x = 0
Coś jeszcze powinienem policzyć ?
30 gru 20:13
Grześ: Zapewne narysować wykres. Choć lepiej, żeby tu ta osoba postarała się o to

30 gru 20:55
Godzio:
Ano

, dodam, punktów przegięcia brak
30 gru 20:57
30 gru 20:58