oblicz granicę
dikus: lim (1/lnx2− x2/lnx2)
x−>1
30 gru 19:58
Grześ: jak to wygląda

Tak:
30 gru 19:59
dikus: yes
30 gru 20:00
Grześ: Jeśli tak jest, to:
| | 1−x2 | | 0 | | (1−x2)' | | 0−2x | | −2x3 | |
lim x→1 |
| = |
| =[H]= |
| = |
| = |
| |
| | lnx2 | | 0 | | (lnx2)' | | | | 1 | |
lim x→1 (−2x
3)=−2
30 gru 20:02
Grześ: korzystasz chyba z de'Hospitala
30 gru 20:03
Godzio:
Chyba
| | 1 | | 2 | |
(Inx2)' = |
| * 2x = |
| |
| | x2 | | x | |
30 gru 20:04
Grześ: a fakt kurcze, pochodna funkcji złożonej. Przepraszam mój błąd
30 gru 20:06
Grześ: | | −2x*x | |
Czyli to będzie: |
| =−x2 |
| | 2 | |
Czyli:
lim x→1 −x
2=−1
30 gru 20:07
dikus: czyli jak to będzie
30 gru 20:07
dikus: w całości
30 gru 20:08
Grześ: | | 0−2x | | −2x*x | |
tak jak ja pisałem do symbolu [H]=U({1−x2)'}{(lnx2)'}= |
| = |
| =−x2 |
| | | | 2 | |
lim x→1 −x
2 = −1
30 gru 20:10
dikus: a to H też jest potrzebne
30 gru 20:13
Grześ: tak, oznacza to, że korzystasz z własności de'Hospitala
30 gru 20:15
dikus: a ma jeszcze jedno pytanko skąd sie tam wzięły te 2 zera przed H
30 gru 20:25
Grześ: po podstawieniu 1 do wyrażenia zobacz co wyjdzie

30 gru 20:49