matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomoc w wyznaczeniu tej pochodnej:)
Piotrek:
2x−
√
x
3
+3
3
√
x
f(x)=
x
2
30 gru 19:43
Godzio:
2x − x
3/2
+ 3x
1/3
f(x) =
= 2x
−1
− x
−1/2
+ 3x
−5/3
x
2
Dalej już do wzoru wystarczy podstawić
30 gru 19:46
Grześ:
(2x−x
3/2
+3x
2/3
)'(x
2
)−(2x−x
3/2
+3x
2/3
)(x
2
)'
f(x)'=
=
x
4
3
(2−
x
1/2
+2x
−1/3
)x
2
−(2x−x
3/2
+3x
2/3
)2x
2
=
=
x
4
3
x(2−
x
1/2
+2x
−1/3
)−2(2x−x
3/2
+3x
2/3
)
2
=
=
x
3
Wymnóż sobie chociaż sam
30 gru 19:49
Piotrek:
ok dzięki
30 gru 19:50