..
bart: Godzio ;>
masz ta ksiazeczke otwarta? to 3a.. prosilbym podpowiedz
30 gru 19:34
Godzio: Jedynie co trzeba zrobić to podstawić pod wzór ciągu
an = a1 + (n − 1)*r
tylko zamiast n dajesz k, i (n − k + 1) −− wszystko się skróci i dojdziesz do postaci po prawej
stronie
30 gru 19:36
bart: nie czaje
30 gru 19:41
Godzio:
ak + an − k + 1 = a1 + (k − 1) * r + a1 + (n − k + 1 − 1) * r =
30 gru 19:42
bart: ach o to Ci chodzilo.. Dobra, dzieki
30 gru 19:44
bart: w b 2016 ?
30 gru 20:15
Godzio: S
19 = 1064
30 gru 20:20
Godzio:
Taka podpowiedź
| | a1 + a19 | |
S19 = |
| * 19 = a10 * 19 |
| | 2 | |
30 gru 20:22
bart: a tak mi ladnie sie upraszczalo
30 gru 20:26
bart: w 5) q=−√3, √3, −3 i 3
30 gru 20:54
Godzio:
Zgadza się
30 gru 21:02