równanie
konrad509: Wyznacz liczbę rozwiązań równania a²+||x+1|−1|=1 w zależności od parametru a.
30 gru 19:25
Jack:
narysuj sobie f(x)=||x+1|−1|−1 oraz g(x)=−a2. poszukaj przecięć f(x) i g(x).
30 gru 19:36
konrad509: A czemu tak?
Poza tym chcę obliczeń a nie odczytywania z wykresu.
30 gru 19:40
Godzio
:
Nie da się z obliczeń dojść do rozwiązania, niestety trzeba narysować
30 gru 19:41
konrad509: No w sumie racja, można to odczytać z wykresu, bo chodzi o ilość rozwiązań a nie jakie one są,
bo tego by się nie dało dokładnie odczytać. Ale teraz mi powiedzcie dlaczego to trzeba
rozłożyć na te dwie funkcje?
30 gru 19:45
Godzio:
No właśnie po to żeby dało się odczytać, jak narysujesz wykres mający 2 zmienne ?
30 gru 19:47
konrad509: Dobra, powiedzmy że rozumiem
30 gru 19:54
konrad509: No dobra, z wykresów wychodzi że są dwa rozwiązania, ale nie wiem dokładnie dla jakiego 'a'.
Tak więc co mi to daje?
30 gru 20:06
Godzio:
To masz ustalić, zaraz pokażę o co chodzi
30 gru 20:15
Godzio:

Jeśli −a
2 < −1 −− brak rozwiązań ⇒ a ∊ ...
Jeśli −a
2 = −1 lub −a
2 > 0 −− 2 rozwiązania ⇒ a ∊ ...
Jeśli −1 < −a
2 < 0 −− 4 rozwiązania ⇒ a ∊ ...
Jeśli −a
2 = 0 −− 3 rozwiązania ⇒ a = 0
30 gru 20:19
konrad509: a∊(−∞,−1)u(1,∞)
a∊{−1,1}
a∊(−1,0)u(0,1)
Dobra, to co zapisałeś pod wykresem rozumiem, ale jak patrze na wykresy i na te przedziały
które wyznaczyłem to jakoś ich tam nie widzę

Wrócę jeszcze do początku zadania. Czemu rozdzielając to równanie przed a
2 postawiłeś minus, a
||x+1|−1| zostawiłeś tak jak jest? Nie mogę właśnie też zrozumieć sposobu rozdzielnia.
30 gru 21:58
Godzio:
||x + 1| − 1| + a2 = 1 /−a2 − 1
||x + 1| − 1| − 1 = −a2
Można to napisać w postaci:
−||x + 1| − 1| + 1 = a2
tylko wtedy inny wykres będzie
30 gru 21:59
konrad509: Aha, dobra rozumiem. Dzięki
30 gru 22:02