Pochodna pierwiastka
Rafal: Pochodna funkcji y=
5√x2.
Prosilbym o dokladne rospisanie rozwiazania

Dzieki z gory
30 gru 19:09
piotrek:
y=5√x2
30 gru 19:14
piotrek: zaraz dalsza czesc
30 gru 19:15
30 gru 19:17
piotrek: y=x2/5
y'=25 x −3/5= 2/ 55√x3
30 gru 19:17
bart: | | 2 | |
y'= |
| x −3{5} slownie bo cos tu nie zapisuje porawnie dwie piate x do minus 3 piatych  |
| | 5 | |
30 gru 19:18
bart: tak jak u piotrka
30 gru 19:18
Grześ: zamien na potęgę, czyli:
y=x
2/5
| | 2 | | 2 | | 2 | |
y'= |
| x2/5−1= |
| x−3/5= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5*5√x3 | |
30 gru 19:18