matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Hubert pochodna - z gory dzieki :):
[(x
2
-1)
2
]'
20 sty 22:51
zzk:
2(x
2
-1)*2x
20 sty 22:52
zebra:
Hubert! co widzisz? u
2
gdzie u= x
2
-1 więc u
'
= 2x (u
2
)
'
*u
'
czyli 2u *u
'
czyli 2(x
2
-1) * 2x = 4x(x
2
-1)
20 sty 22:56