..
bart: suma liczb podzilenych przez 3 i niepodzielnych przez 5, mniejszych od 1000 ?
30 gru 18:51
bart: ju tyle nad tym myslalem ze sam sie pogubilem

Suma podzielnych przez 3 − suma podzielnych przez 15 taa?
30 gru 18:58
bart: tylko ile jest tych liczb podzielnych przez 15?
30 gru 18:59
Trivial:
a − magiczna liczba.
a = 100x + 10y + z
3 | a ⇒ suma cyfr podzielna przez 3.
3 | (x + y + z)
5 ł a ⇒ z ≠ 0 ∧ z ≠ 5
Tylko dalej nie wiem co.
30 gru 19:01
Trivial: Ale chodzi o to, żeby je zsumować, czy napisać tylko ile ich jest?
30 gru 19:02
bart: to zadania sa z ciagow
| | 3+999 | | 15+990 | |
a wiec |
| *333 − |
| * x ile ten x wynosi?:( |
| | 2 | | 2 | |
30 gru 19:03
bart: zsumowac
30 gru 19:03
bart: no bo gdybym wzial liczby podzielne przez 5 to odejmowalbym liczby takie jak np 5, 10, 20 itd
ktore nie sa podzielne przez 3 wiec czapa.. dobrze mysle?
30 gru 19:04
Marcin W: suma podzielnych przez 3
a1=3 a2=6 a3=9 a4=12 a5=15... an=999
ciag arytmetyczny obliczyć sumę
suma podzielnych przez 15
b1=15 b2=30 b3=45,... an=990
policzyc sumę
odjąc ?
30 gru 19:04
Trivial:
A, to w takim razie już proste.
z = 0 lub z = 5
10*10*2 − tyle jest liczb podzielnych przez 15.
30 gru 19:05
Trivial: a nie.
30 gru 19:05
Marcin W: żle jednak nie skumałem
30 gru 19:05
bart: 200? chyba za duzo

nie 66?
30 gru 19:06
bart: nie moge po prostu 990/15=66
30 gru 19:07
Trivial:
źle mam.
Może po prostu brać z = 0, potem y = 0 to x = 3 lub 6 lub 9 i policzyć tak?
30 gru 19:07
bart: bo to narazie 2 z 5 etapow trudnosci, to to musi byc latwe

wiec chyba tak bedzie
30 gru 19:07
bart: 3,6,9,12,15..999 wiemy ze ich jest 333 po piata liczba jest podzielna przez 15.
15,30,45,..990 musimy odjac 999, 996 i 993
czyli (333−3):5 = 66

tak!?
30 gru 19:11
Godzio:
To jest zadanie 3 z Aksjomatu ? bo nie jestem pewien co do twojego polecenia
30 gru 19:16
Godzio: naczy 2 *
30 gru 19:17
bart: zadanie 2 tak ale nie wiem bo to mi nauczyciel dal skserowane juz

a co masz odp ? 133668?
30 gru 19:19
Marcin W: podzielnych przez 15 do twojej sumy jest 66
30 gru 19:19
Eta:
30 gru 19:20
Godzio:
Zgadza się

133668
30 gru 19:20
bart: Dziękować
30 gru 19:22
Marcin W: no wyjdzie 133668
30 gru 19:22