Prawbopodobienstwo, pomoc od zaraz ;/ !
Tomek123: W urnie sa dwie biale kule i trzy czarne , w drugiej trzy biale i dwie czarne. Z pierwszej urny
losujemy jedna kule i przekladamy do drugiej. Nastepnie z drugiej usrny losujemy dwie
kule.Jakie jest prawdopodowbienstwo, ze beda t odwie kule biale?
30 gru 18:35
Eta:
1/ jeżeli z pierwszej urny wylosujemy kulę białą
| | 2 | |
to z prawdopodobieństwem p= |
|
|
| | 5 | |
wtedy w urnie drugiej będą : 4 białe i 2 czarne
wylosowanie z drugiej urny dwu kul białych:
| | | | 2 | |
P(b,b) = |
| =......... = |
|
|
| | | | 5 | |
2/ jeżeli z pierwszej wylosujemy kulę czarną
| | 3 | |
to z prawdopodobieństwem p= |
|
|
| | 5 | |
wyedy w drugiej urnie będą: 3 białe i 3 czarne
| | | | 1 | |
P(b,b) = |
| = ..........= |
|
|
| | | | 5 | |
zatem prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych z drugjej urny wynosi
| | 2 | | 2 | | 3 | | 1 | |
|
| * |
| + |
| * |
| =............ dokończ
|
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
30 gru 20:16
Tomek123: dziekuje
30 gru 20:26