oblicz pochodną funkcji
miki: pomocy

! y=5/2x
2−5x+1
30 gru 18:12
bart: y'=5x−5
30 gru 18:16
miki: ale jak to rozwiązać
30 gru 18:25
miki: y'=(5/2x2−5x+1) a jak dalej prosze o pomoc
30 gru 18:33
30 gru 18:38
miki: a jaki bedzie wynik końcowy


obliczył ktoś
30 gru 18:59
Agnieszka: y=5/2 x
2−5x+1
y'= 5/2 * 2x ( bo jeśli y=x
a, to y'=a x
a−1) −5 (bo pochodna z x =1) +0 ( bo pochodna z
liczby stałej=0)
y'=5x−5
Rozumiesz
30 gru 19:10
miki: nie
30 gru 19:16
30 gru 19:19
bart: 5/2 w tym przypadku to stala z ktora nic nie robisz, tj tylko ja p[rzepisujesz i mnozysz jrazy
potege x a od tej potegi odejmujesz 1
30 gru 19:21
miki: to to jest źle
30 gru 19:23
bart: | | 5 | |
y'= |
| * 2 (potega x) * x1 − 5 * x0 + 0 |
| | 2 | |
30 gru 19:25
bart: 3. wzor w tym co Ci wyslalem
30 gru 19:26
miki: oki dziękuje
30 gru 19:34