Pomocy
Kasia: Po rozłożeniu na czynniki pierwsze wielomian w(x)=−4x2+26x3−12x2 może mieć postać?
a) −2x2(x+6)(2x+1)
b) −2x2(x−6)(2x−1)
30 gru 17:49
magda: W(x)=−4x2+26x3−12x2=−2x2(2−13x+6)
coś nie tak z tym wielomianem
30 gru 17:55
Kasia: Źle przepisałam jest tak: −4x4+26x3−12x2
30 gru 17:57
magda: W(x)=−4x
4+26x
3−12x
2=−2x
2(2x
2−13x+6)
2x
2−13x−6
a=2 b=−13 c=6
Δ=b
2−4ac
Δ=169−48=121
√Δ=11
| | −b+Δ | | 13+11 | |
x2= |
| = |
| =244=6 |
| | 2a | | 4 | |
W(x)=−2x
2(2x
2−13x+6)=−2x
2(x−6)(x−
12)=−2x
2(x−6)(2x−1)
b)
30 gru 18:07