mirejka: mam taki problem log(x-1)/log(2x+3)=log100
20 sty 22:26
zzk: Przy jakiej podstawie te logarytmy?
20 sty 22:34
Basia:
najpierw założenia
logarytmować można liczby >0 czyli
x-1 >0 i 2x+3 >0 ⇔ x > 1 i 2x > -3 ⇔ x > 1 i x > -3/2 ⇔ x > 1
-----------------------------------------------------------------------------------
mianownik #0 czyli
log(2x+3)#0 ⇔ 2x+3 # 100 ⇔ 2x+3 # 1 ⇔ 2x # -2 ⇔ x # -1
co nic nowego do założenia nie wnosi
log100 = 2 bo 102 =100
czyli
log(x-1) / log(2x+3) =2
dalej powinnaś sobie poradzić, a przynajmniej spróbuj
20 sty 22:39
Basia:
zapis log(.............) czyli zapis bez podawania podstawy zawsze oznacza logarytm
przy podstawie 10
20 sty 22:41
zzk: Nie zawsze... czasem oznacza logarytm przy podstawie 2, czasem e, czasem nie oznacza
konkretnego logarytmu, bo np. w zadaniu podstawa nie ma znaczenia... Ciezko czytac
ludziom w myslach...
20 sty 22:46
zebra:
Co też za"brednie" zzk! ( bez urazy)
Tak jest jak Basia napisała!
Jakie e? jakie 2 ? chyba żartujesz? co

Idę spać!...
20 sty 22:52
zzk: haha moze na poziomie liceum to faktycznie tylko 10

Ale na liceum sie swiat matematyki
nie konczy, wierzcie mi

zreszta - prosze, poczytajcie sobie: http://en.wikipedia.org/wiki/Logarithm#Bases
20 sty 22:53
20 sty 22:57
Basia:
tylu bzdur ile jest w Wikipedii (nie tylko w zakresie matematyki) w życiu nigdzie nie
widziałam
zajrzyj sobie w takim razie do Analizy matematycznej Krysickiego, Włodarskiego; Maurina,
Fichtencholtza, Rudina, Demidowicza ........................itd.
20 sty 23:01
zzk: No i co? Wybacz, ale w matematyce nie ma miejsca na niedomowienia. W jednym kraju log =
log
10, a w innym log = log
e tak juz po prostu jest - wiec zeby byc scisla, to
trzeba pisac wszystko dokladnie i tyle. Nawet nie trzeba do innych krajow zagladac -
wystarczy zajrzec do matematyki z pogranicza informatyki i tam log = log
2 i nikogo to
nie dziwi i nikt nie stara sie doszukiwac tam zadnej 10 (no chyba, ze to zapis binarny 2

). A tak swoja droga, to jestem ciekawa gdzie Ty w Maurinie widzisz log = log
10.
20 sty 23:08
Basia:
to do czego się odwołujesz to akurat nie są bzdury ale nie jest wolne od błędów, obawiam
się jednak, że albo nie znasz angielskiego albo w ogóle nie rozumiesz co czytasz
* natural logarithm (loge, ln, log, or Ln) in mathematical analysis, statistics,
economics and some engineering fields. The reasons to consider e the natural base for
logarithms, though perhaps not obvious, are numerous and compelling.
czyli logarytm przy podstawie e: dopuszczalne symbole
loge; ln; Ln (nie log)
* common logarithm (log10 or simply log; sometimes lg) in various engineering fields,
especially for power levels and power ratios, such as acoustical sound pressure, and in
logarithm tables to be used to simplify hand calculations
czyli logarytmy dziesiętne
dopuszczalne symbole: log19, log czasami lg
* binary logarithm (log2; sometimes lg, lb, or ld), in computer science and
information theory
czyli logarytm przy podstawie 2
dopuszczalne symbole log2, lg, lb, ld
* indefinite logarithm (Log or [log ] or simply log) when the base is irrelevant,
e.g. in complexity theory when describing the asymptotic behavior of algorithms in big O
notation.
no tego przypadku zadanie nie dotyczy
20 sty 23:15
zzk: cooooo

--- "natural logarithm (loge, ln, log, or Ln) in mathematical analysis, statistics,
economics and some engineering fields."
a przepraszam co to jest to trzecie w nawiasie? ja tam widze 'log'
--- "binary logarithm (log2; sometimes lg, lb, or ld), in computer science and
information theory"
angielska wiki nie nazywa tego "log", ale po polsku i owszem tak sie to tez zwie -
odsylam do książek o charakterze informatycznym
--- " indefinite logarithm (Log or [log ] or simply log) "
Owszem nie dotyczy tego zadania, ale NIE PRZECZY temu, ze log moze oznaczac logarytm o
podstawie innej niz 10 (a podstawa niezdefiniowana to niekoniecznie 10)
A co z Maurinem? Hm? Czemu mnie do niego odeslalas? Jest tam gdzies ten log = log10?
20 sty 23:26
zzk: Jakby co jeszcze troche nizej jest napisane:
The notation "ln(x)" invariably means loge(x), i.e., the natural logarithm of x, but the
implied base for "log(x)" varies by discipline:
* Mathematicians understand "log(x)" to mean loge(x). Calculus textbooks will
occasionally write "lg(x)" to represent "log10(x)".
20 sty 23:45
Basia:
Jest. A jak chcesz wiedzieć gdzie to przejrzyj takie jego pierwsze prace. Nie tę wielką
monografię.
Uczciwie mówię już nie do dostania. Chyba, że w archiwach albo antykwariatach. A i to
wątpię. Tytuł Ci podam jak sama znajdę i o ile w ogóle znajdę bo pół strychu musiałabym
przekopać.
A Ty zapomniałeś o jednym. To jest forum dla licealistów i głównie oni z niego
korzystają. Zadania przepisują z podręczników i zbiorów zadań dla nich opracowywanych a
w każdym lub prawie każdym log(x) oznacza log10(x). Tak mają w szkole, tak mają na
maturze i nie pomożesz im w tej chwili próbując to zmienić. Można dyskutować czy
przyjety standard jest dobry, ale to nie z uczniami, ani nawet nie z nauczycielami, ale
z ministerstwem i radą programową czy jak to się tam teraz zwie.
I tak naprawdę to tyle Ci miałam napisać. Poniosło mnie, przyznaję.
21 sty 18:29
MICHAEL JORDAN: βαγδ≈8
25 maj 06:57