całkowanie
PIOTR: Mam pytanie:
Jak obliczyc taka calke?
∫sin1x
w zaden sposob mi nie wychodzi, nie wiem czy dobra metoda liczylem bo to chyba ma byc metoda
podstawienia, ale nie jestem pewny.
30 gru 17:28
PIOTR: moze pokaze poczatek jak to liczylem
∫sin
1xdx= −x
2∫sint dt=−x
2*(−cost)+C=x
2cos
1x+C
1x=t
dx=−x
2dt
ale jak sprawdzam to nie chce mi wyjsc w zaden sposob
30 gru 17:35
Marcin W: tak nie można jesli podstawiasz zmienną to wszystko w całce ma być już uzależnione od zmiennej
t a u ciebie x2 został bez zamiany. Dlatego wychodzi źle,
30 gru 17:39
PIOTR: ale to dobrze zrobilem tak?
1x=t
dx=−x
2dt
a dalej to mi sie wydaje, ze jesli −x
2 jest przed calka to nic z tym nie robie, chyba, ze
jeszcze o co innego Tobie chodzilo
Dalej chyba nie wiem o co chodzi, wiec prosze o pomoc.
30 gru 17:50
AS:
| | 1 | | 1 | | −1 | |
Podstawienie: |
| = t ⇒ x = |
| ⇒ dx = |
| dt |
| | x | | t | | t2 | |
| | 1 | | sint | |
J = ∫sin |
| = −∫ |
| dt = −J1 gdzie |
| | x | | t2 | |
| | sint | | sint | | cost | |
J1 = ∫ |
| dt = − |
| + ∫ |
| dt |
| | t2 | | t | | t | |
| | cost | | x2 | | x4 | | x6 | |
∫ |
| dt = ln|t| − |
| + |
| − |
| + ... |
| | t | | 2*2! | | 4*4! | | 6*6! | |
30 gru 17:58
Bogdan:
Źle. Przed znak całki można wynosić stałe, a nie zmienne.
30 gru 17:59
PIOTR: a teraz?
| | 1 | |
∫sin1xdx=−∫ |
| *sint dt= −{−1x*(−cost)+C=1x*cos1x+C
|
| | x2 | |
1x=t
| | 1 | |
nie wiem wlasnie za bardzo co z tym |
| zrobic, czy moge to tak zrobic jak zrobilem |
| | x2 | |
powyzej?
30 gru 18:28
Marcin W: dx=−t
−2dt
teraz kilkukrotnie przez częsci
−∫sint*t
−2dt=−(∫sint*(−t
−1)'dt)=−(sint*(−t
−1)−∫cost*(−t
−1)dt)=
| 1 | | 1 | |
| *sint−∫cost*(−t−1)dt= |
| *sint+∫(sint)' *(t−1)dt= |
| t | | t | |
| 1 | | 1 | |
| *sint+sint*t−1−∫sint*(−t−2)dt= |
| *sint+sint*t−1+∫sint*t−2dt |
| t | | t | |
Teraz popatrzmy na poczatek rownania i koniec
| | 1 | |
−∫sint*t−2dt= |
| *sint+sint*t−1+∫sint*t−2dt |
| | t | |
przenosze całki na jedną strone mam
| | 1 | |
− |
| *sint=2∫sint*t−2dt |:2 |
| | t | |
Pozostaje wrócić do podstawienia no chyba że coś się pieprznąłem (co jest wysoce prawdopodobne)
30 gru 18:40
Marcin W: Niech ktoś ogarnie moje wypociny

Jack? Bogdan ? tudzież inny miły człek
30 gru 18:43
AS: Poprawka do mojego postu
W ostatnim wierszu oczywiście zamiast x ma być t
30 gru 19:13
Jack:
mnie się podoba pomysl. Rachunków nie mam sił sprawdzać ( po przeniesieniu wyrażeń nie powinno
| | 2 | |
być: − |
| sint=2∫sint *t−2 dt?), ale taką ideę faktycznie czasem się wykorzystuje |
| | t | |

Szkoda, ze nie ma za bardzo jak tego sprawdzić...
30 gru 19:29
30 gru 20:01
Marcin W: Trival a gdzie dt ?
30 gru 20:03
Trivial: Uciekł!
30 gru 20:04
Trivial: | | cost | |
Na marginesie, czy ∫ |
| dt nie jest czasem przestępna? :s |
| | t | |
30 gru 20:06
Marcin W: i minus?
30 gru 20:17
Trivial: minus?
30 gru 20:24