cenę sukienki obniżono najpierw o 50 % potem o 25% a na końcu o 20 %
Agula: cenę sukienki obniżono najpierw o 50 % potem o 25% a na końcu o 20 % . O ile procent
zmniejszyła się cena sukienki.?
30 gru 17:15
Marcin W: x− cena na początku
0,5*0,75*0,8x=0,3x
o 70%
30 gru 17:23
Eta:
0,5*0,75*0,8* c=0,3c
100 − 30= 70
cena zmniejszyła się o 70%
30 gru 17:25
dero2005:
x − cena początkowa
cena po pierwszej obniżce
x*0,5
cena po drugiej obniżce
(x*0,5)*0,75
cena po trzeciej obniżce
[(x*0,5)*0,75]*0,8 = 0,3x
różnica cen pomiędzy pierwotna ceną a ostatnią
x − 0,3x = 0,7x
o ile procent obniżyla się cena w stosunku do ceny pierwotnej
0,7xx*100 = 70%
30 gru 17:34
Agula: Dziękuję Bardzo
30 gru 18:16