indukcja matematyczna
zenon: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n≥1 prawdziwe jest twierdzenie
liczba n2+n jest podzielna przez 2
n=1
12+1=2 jest podzielne przez 2
n=k
k2+k=2s
n=k+1
(k+1)2+(k+1)=2t
i tutaj znów moja prośba bo nie mam pewności
k2+2k+1+k+1=k2+k+2k+2=2s+2k+2=2(k+s+1)
30 gru 17:04
Jack:

można to oczywiscie pokazać nieindukcyjnie
30 gru 17:07
zenon: być może ale to akurat musiałem pokazać indukcyjnie

kolejny raz dzięki za pomoc
30 gru 17:08
Jack:
n(n+1) − parzysta jako iloczyn dwóch kolejnych liczb. naturlanych.
Proszę
30 gru 17:13