aldona: czy mógł by mi ktoś to wyjaśnić?
lim(1-x)(2-x)/5-22
x→+∞
lim2x2-20/x2-3x
x→3
20 sty 22:01
Bogdan:
Niejasny zapis.
Aldono, zapisz jeszcze raz używając nawiasów.
Zapis 2x2 - 20/x2 - 3x to nie to samo, co (2x2 - 20) / (x2 - 3x)
20 sty 22:14
ktk:
1/ czy tam masz 5 - 22 bo to = 5- 4=1
napewno tak?
wtedy ;
wyłącz x z jednego i x z drugiego nawiasu
x(1/x -1)* x ( 2/x - 1)
lim = ∞ bo x2 *( -1 )*(-1) = x2
2/ nic sie nie skróci wiec dla x →3
granica lewo i prawostronna
bo f. nie jest ciągła dla x = 3
bo nie jestokreślona w tym punkcie
20 sty 22:21