Adam jest 3 razy starszy od Kasi, a Bartek jest 2 razy młodszy od Adama i o 2 la
Agula: Adam jest 3 razy starszy od Kasi, a Bartek jest 2 razy młodszy od Adama i o 2 lata starszy od
Kasi. Ile lat bedzie miał Bartek gdy Kasia będzie miała połowę lat Adama.?
30 gru 17:00
Marcin W: 10 lat ?!
30 gru 17:27
Marcin W: ich wiek "obecnie":
Adam: 12
Kasia: 4
Bartek: 6
Za 4 lata adam będzie miał 16 a Kasia 8 czyli polowę tego co Adam. Dla Bartka też minie 4 lata
czyli 10
30 gru 17:30
Agula: A mógłbyś wyjaśnić jak to obliczyłeś?
30 gru 18:13
zenek: a − obecny wiek Adama
b − obecny wiek Bartka
k − obecny wiek Kasi
{ a = 3k
{ 2b = a
{ b − 2 = k
{ a = 3k
{ 2b = 3k
{ k = b − 2
{ a = 3k
{ a = 3k
{ k = 4
{ a = 12
{ b = 6
Zatem obecny wiek:
Adam: 12
Bartek: 6
Kasia: 4
niech x − za ile lat Kasia będzie miała połowa lat Adama
szukane: b + x
2(k+x) = a + x
2k + 2x = a + x
x = a − 2k
x = 12 − 2*4 = 12 − 8 = 4
b + x = 6 + 4 = 10
Odp. Za 10 lat
30 gru 19:45
Gustlik: Adam jest 3 razy starszy od Kasi, a Bartek jest 2 razy młodszy od Adama i o 2 lata starszy od
Kasi. Ile lat bedzie miał Bartek gdy Kasia będzie miała połowę lat Adama.?
x − wiek Adama
| 1 | | 1 | |
| x= |
| x+2 /*6 (bo Bartek jest o 2 lata starszy od Kasi)
|
| 2 | | 3 | |
3x=2x+12
3x−2x=12
x=12 ← tyle lat ma Adam
A więc Bartek ma 6 lat, a Kasia 4 lata.
Miedzy Adamem i Kasia jest różnica 12−4=8 lat
Obliczmy teraz kiedy Kasia będzie miała połowe lat Adama − nastąpi to za x lat:
12+x − wiek Adama za x lat
4+x − wiek Kasi za x lat
12+x=2(4+x) bo Adam będzie wtedy 2 razy starszy od Kasi
12+x=8+2x
x−2x=8−12
−x=−4 /:(−1)
x=4
Odp: Za 4 lata Kasia będzie miała połowę lat Adama, a więc Bartek będzie miał 6+4 czyli 10
lat.
31 gru 01:31
Bogdan:
To samo:
a = 3k
b = 2 + k
2b = a ⇒ 4 + 2k = 3k ⇒ k = 4 i a = 12 i b = 6
2(4 + x) = 12 + x ⇒ 8 + 2x = 12 + x ⇒ x = 4
b + x = 6 + 4 = 10
31 gru 01:45
Agula: Dziękuje
2 sty 16:15