matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowody
Olka:
oblicz wartość wyrażenia :
1
a
3
−
a
3
1
wiedząc że a −
=5
a
30 gru 16:34
Agg:
1
3
1
(a−
)
3
= a
3
−3a+
−
3
a
a
3
30 gru 16:49
Agg:
1
1
a
3
−
=3(a−
)
a
3
a
=3*5=15
30 gru 16:50
Agg:
1
nie! (a−{1}{a})
3
−3(a−
)=125−15=110
a
30 gru 16:53