indukcja matematyczna
zenon: wykaż że dla każdego n≥1 prawdziwe jest twierdzenie
liczba 4
n+5 jest podzielna przez 3
n=1
4
1+5=9 podzielne przez 3
n=k
4
k+5=3s
n=k+1
4
k+1+5=3t
wzorując się na przykładzie z podręcznika zacząłem liczyć
4
k+1+5=4
k*4
1+5=4(4
k+5)−15=4*3s−15=3(4s−5)
i mam spore wątpliwości że coś jest nie tak i proszę o pomoc
30 gru 16:21
Jack:
wg mnie ok

Tylko ta stała "t" jest niepotrzebna w zasadzie. NIe jest to błąd, ale ja zawsze
to pomijam bo liczy się ten ostatni krok, który wykazuje, że 3 jest dzielnikiem 4
k+1+5.
30 gru 16:25
zenon: W książce było "t" więc się tak wzorowałem, z tym że nie dopisałem na końcu jeszcze ze to
wszystko równe jest 3t, ale twoim zdaniem wystarczy to co mam?
30 gru 16:29
Jack:
masz wykazać, że ta liczba jest podzielna przez 3. Wykazałeś to, ponieważ pokazałeś, że 3 jest
dzielnikiem (wiec cała liczba dzieli się przez 3). Możesz napisać dosłownie jedno zdanie
komentarza.
30 gru 16:33
zenon: ok dzięki
30 gru 16:34