matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbiory
Marta:
Narysuj na układzie współrzędnych zbiór A={(x,y):x∊R⋀y∊R⋀x
2
+y
2
−4x+6y−12≤0}.
30 gru 15:46
Marcin W:
koło
spróbuj przekształcić do postaci (x−a)
2
+(y−b)
2
≤r
2
30 gru 15:53
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1474.html
30 gru 16:04
Gustlik:
x
2
+y
2
−4x+6y−12≤0 Na to są wzory − wyprowadzenie tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
.
A
−4
a=−
=−
=2
2
2
B
6
b=−
=−
=−3
2
2
r=
√
a
2
+b
2
−C
=
√
2
2
+(−3)
2
−(−12)
=
√
4+9+12
=
√
25
=5 Jest to koło o środku S=(2, −3) i promieniu r=5.
31 gru 00:39