Trywialna całka.
Trivial:
Mam proste pytanie odnośnie całek. Jak policzyć taką całkę:
∫r
3dr
2
czy jest to:
| | 1 | | 1 | | r5 | | r5 | |
∫r3dr2 = |
| ∫r4dr = |
| * |
| + c= |
| + c ? |
| | 4 | | 4 | | 5 | | 20 | |
Czy zapis jest poprawny? Pytam, bo nie mieliśmy jeszcze tego typu całek na matematyce, a już
potrzebuję ich na fizyce.

Pozdrawiam.
30 gru 15:42
bart: kurcze, też jeszcze nie miałem
30 gru 15:50
Trivial: No dalej, na pewno ktoś wie... To jest pytanie typu tak/nie.
30 gru 16:04
Jack:
dr2? Masz na mysli calke podwojna?
30 gru 16:11
Trivial: tak.
30 gru 16:14
Jack:
dwa razy po r ?
30 gru 16:15
Trivial: ∫r3drdr
30 gru 16:15
Jack:
a mogę wiedzieć w jakim kontekście Ci to potrzebne?
30 gru 16:17
Trivial: Obliczanie momentu bezwładności stożka.
30 gru 16:18
Jack:
wiesz co, wydaje mi się, że coś innego powinno wyjść − skoro masz "r" to pewnie przeszedłeś na
zmienne biegunowe, wiec powinineś mieć kąt. Wydaje mi się, że powinieneś całkować po "dr dφ"
albo "dx dy" − po czymś takim. Nie spotkałęm się z całkowaniem dwukrotnym po tym samym (nie
przypominam sobie przynajmniej)
30 gru 16:21
Marcin W: szczerze też się nie spotkałem

(ale mało ostatnio wychodzę

)
30 gru 16:23
Trivial: Nie, wyliczam to inaczej. Nie mam współrzędnych biegunowych.

Jeżeli wynik tej całki jest
taki jak napisałem na górze, to zgadza mi się z odpowiedzią.

Mogę przedstawić rozwiązanie.
30 gru 16:27
Trivial:

Rozwiązanie:
I = ?
I = ∫r
2dm
dV = 2πr*dr*dh
| | 3m | | H | | 6m | |
dm = |
| * 2πr*dr * |
| dr = |
| rdr2 |
| | πR2H | | R | | R3 | |
Granice to od 0 do R.
| | 6m | | 6m | | 1 | | 3m | | r5 | |
I = |
| ∬r3dr2 = |
| * |
| ∫r4dr = |
| [ |
| |0R] = |
| | R3 | | R3 | | 4 | | 2R3 | | 5 | |
| | 3m | | R5 | | 3 | |
= |
| * |
| = |
| mR2. |
| | 2R3 | | 5 | | 10 | |
Czy to jest dobrze?
30 gru 17:08
Trivial: Ciągle nie wiem, czy tak można.
30 gru 18:17
Jack:
nie potrafię Ci powiedzieć, czy to dobrze bo nie znam sie na momentach bezwładnosci. W
rachunkach sie nie pomyliłeś, ale czy idea jest poprawna, tego nie wiem. NIe umiem zrozumieć
jak się ma gęstość do momentu bezwładnosci...
30 gru 18:36
Trivial: Dzięki.
30 gru 18:52