procenty
Marta: liczba mieszkańców miasta liczącego 50000 obywateli wzrosła w ciągu kolejnych dwóch lat o ten
sam procent. po dwóch latach w mieście mieszkało 53045osób. O ile procent wzrosła liczba
mieszkańców?
30 gru 15:38
Marcin W: z
2*50000=53045
z=1,03
wzrastała o 3% każdego roku bo pewnie o to pytają a nie o ile procent wzrosła
30 gru 15:56
Marcin W: ale gdyby jednak pytali o ile procent wzrosła to będzie:
czyli o 6,09%
30 gru 15:59
Marta: Tak, doszłam do tego wyniku w pamięci ; ) i faktycznie, pytanie powinno brzmieć "O ile procent
wzrastała liczba..". Problem w tym, że za te zadanie na maturze są aż 3 punkty a mój
wykładowca dał mi te zadanie przerabiając dział funkcje kwadratowe. Zatem próbowałam liczyć z
procentu składanego, aby otrzymać równanie kwadratowe 1+2p/100+p2/10000. Po wymnożeniu przez
10000 otrzymałam równanie p2+200p+10000. Nie wiem, co teraz z tym zrobić. W ogóle dobrze
zaczęłam? Wiem, że powyższy sposób jest krótszy, ale za niego na maturze nie dostanę 3pkt.
30 gru 16:14
Marcin W: kto powiedział że nie dostaniesz 3pkt ?
30 gru 16:14
Marta: Za jedną linijkę obliczeń?
30 gru 16:17
Marcin W: a co to ma do rzeczy ile linijek ma rozwiązanie ? nie punktują za długość rozwiązania ale za
poszczególne etapy i pokonanie poszczególnych trudności w zadaniu.
30 gru 16:19
Trivial: Marcin W, niestety, ale to chyba nie będzie takie proste.
30 gru 16:21
Trivial: Niech:
a − ludność początkowa
b − ludność końcowa
x − procent przyrostu
a + x*a + x*(a + x*a) = b
a + xa + xa + x
2a = b
ax
2 + 2ax + a − b = 0
Δ = 4a
2 − 4a(a − b) = 4a
2 − 4a
2 − 4ab = 4ab.
√Δ = 2
√ab
| | −2a − 2√ab | |
x1 = |
| − odrzucamy, bo < 0 |
| | 2a | |
| | −2a + 2√ab | | √ab | |
x2 = |
| = |
| − 1 |
| | 2a | | a | |
Podstaw a i b, pomnóż przez 100% i masz odp.
30 gru 16:25
Marcin W: Trivial bo?
30 gru 16:26
Marcin W: ja nie widzę błędu w moim rozwiązaniu
30 gru 16:27
Marcin W: Może ktoś potwierdzić że moje rozwiązanie jest złe ? Eta ?
30 gru 16:28
Trivial: Już ci mówię.
Po pierwszym roku jest więcej osób niż na początku. Przynajmniej tak myślę. (to jest procent
składany to co zrobiłem, tyle że w oparciu o f. kwadratową.)
30 gru 16:30
Jack:
a − początkowa
b − końcowa
p% procent przyrostu (szukane)
Gdy mamy dwa przyrostu takie same, to:
b=a+ap%+(a+ap%)p%=(a+ap%)(1+p%)=a(1+p%)2=b
Chyba w ten sposób też da radę...
30 gru 16:30
Marta: O to mi chodziło ; ) dziękuję.
30 gru 16:31
Jack:
czyli
Marcin W zdaje się, że dobrze to zrobił (a przynajmniej tak, jak ja zaproponowałem)
30 gru 16:31
Marcin W: Trivial coś pleciesz oblicz sobie
103%*50000=515000
515000*103%=53045
i co?
30 gru 16:32
Marcin W: i gra Trivial i sie zgadza to co mówisz "Po pierwszym roku jest więcej osób niż na początku."
własnie wyżej podałem sprawdzenie.
30 gru 16:33
Marcin W: Pozdrawiam
30 gru 16:34
Trivial:
x = 3%
50.000*103% = 51500
51500*103% = 53045.
30 gru 16:36
Trivial: Oczywiście jeśli chodzi im o to ile osób przybyło po dwóch latach, to twoje rozwiązanie jest
poprawne.

Zależy o co chodzi w zadaniu, bo jest dwuznaczne.
30 gru 16:36
Jack:
inny sens, jaki od biedy można nadać pytaniu, to policzenie: (53045/50000)*100%... ale o to
chyba nie chodzi... Zresztą Marcin W to zauważył już na początku
30 gru 16:42
Marcin W: TRIVIAL jaki inny sens widzisz poza dwoma które podałem?
30 gru 16:48
Marcin W: Ciekawe że Trivial się kłóci że mam źle podając rozwiązanie takie jak moje:
to bedzie własnie 3%

Więc gdzie ty inny sens widzisz licząc jak ja?
30 gru 16:55
Trivial: Wybacz, nie zauważyłem ukrytego wzoru na procent składany/prosty.

A innego sensu nie
widziałem.

Sorry.
30 gru 17:33
Marcin W: spoko
30 gru 17:35