Gosia: Oblicz długość promienia R kuli opisanej na graniastosłupie prostym o wysokości H=24 i
podstawie, która jest trójkątem prostokątnym o przyprostokątnych a=6 i b=8
20 sty 21:52
beatka: c=10 i ten odcinek leży naśrednicy koła, które jest przekrojem kuli poniżej koła
wielkiego. nazwę ten przekrój poziomym.Terza zajmę się przekrojem do niego prostopadłym
przechodzącym przez środek kuli. . W tym przekroju , mam prostokat wpisany o bokach 10 i
24, wystarczy obliczyć średnicę tego przekroju jako przekątną prostokąta i już mamy
przekrój kuli.
21 sty 22:34