Rozwiąż nierówność wykładniczą
Marek: 32x−3 * 3−x+3 < 274x−2
30 gru 15:05
Marcin W: po lewej stronie potęgi dodaj ta sama podstawa 3 więc możesz po prawej 27 zamien na 33
30 gru 15:08
Marcin W: 3x<312x−6
x<12x−6
11x>6
x>6/11
30 gru 15:09
Marek: i jak będę miał taką samą podstawę to moge ją opuścić i rozwiązywac to co jest na górze tak?
30 gru 15:10
Eta:
27= 3
3
a
m*a
n= a
m+n
(a
n)
m= a
n*m
teraz wysil się sam,bo to banalnie prosta nierówność
Napisz jak rozwiązujesz, sprawdzimy
30 gru 15:10
Eta:
I po "ptokach" .......
Marcin się pośpieszył
30 gru 15:12
Marek: już rozumiem, dzięki wielkie
30 gru 15:12
Marcin W: Eta wybacz

postaram się być bardziej powściągliwy
30 gru 15:13
30 gru 15:15
Marek: wiem wiem sprawdzałem to

tylko nie było przykładu gdzie w potędze było −x i nie wiedziałem co
z tym zrobić;\ a jak pewnie zauważyłeś(aś) z matematyki orłem nie jestem
30 gru 15:18