całka
marta: Czy dobry wynik mi wyszedl?
jeśli nie to jak to obliczyc
Nie wiem jak dać znak całki, wiec dam /
/cos
x3dx=
obliczylam to metoda podstawiania i
x3=t
13dx=dt
dx=3dt
| | x29 | |
3/cost dt=3sin t22=3sin |
| =3sin x218=sinx26
|
| | 2 | |
Jak licze pozniej z tego pochodna zeby sprawdzic to mi nie wychodzi, wiec chyba jest zle prosze
o sprawdzenie. Chyba ze liczezle pochodna. Z gory dziekuje
30 gru 14:51
Bogdan:
Trzeba w życiu szukać i rozglądać się

. Spójrz na pasek powyżej pola tekstowego, są
na nim różne przyciski, zajrzyj do znaków ukrytych pod przyciskiem
inne oraz
rysuję. Stosuj dużą literkę U przy pisaniu ułamków, polecam instrukcję po lewej stronie:
wpisz a otrzymasz i
Kliknij po więcej przykładów.
| | X | | x | |
∫ cos |
| dx = 3 ∫ cost dt = 3sint + C = 3sin |
| + C |
| | 3 | | 3 | |
| x | | 1 | |
| = t, |
| dx = dt ⇒ dx = 3dt |
| 3 | | 3 | |
30 gru 15:01
marta: Faktycznie nie zauwazylam, bo ja szukalam tylko w Kliknij po wiecej przykladow, az glupio
czegos takiego nie zauwazyc, ale to moze z pospiechu.
Co do przykladu to tak myslalam ze cos nie potrzebnie komplikuje, a z tym prostymi przykladami
czasami tak jest, ze najtrudniej jest wpasc na ich rozwiazanie.
Poza tym dziekuje za rozwiazanie

i pozrawiam

Teraz wiem juz jaki blad robilam.
30 gru 15:56