matematykaszkolna.pl
całka marta: Czy dobry wynik mi wyszedl? jeśli nie to jak to obliczyc Nie wiem jak dać znak całki, wiec dam / /cosx3dx= obliczylam to metoda podstawiania i x3=t 13dx=dt dx=3dt
 x29 
3/cost dt=3sin t22=3sin

=3sin x218=sinx26
 2 
Jak licze pozniej z tego pochodna zeby sprawdzic to mi nie wychodzi, wiec chyba jest zle prosze o sprawdzenie. Chyba ze liczezle pochodna. Z gory dziekuje emotka
30 gru 14:51
Bogdan: Trzeba w życiu szukać i rozglądać się emotka. Spójrz na pasek powyżej pola tekstowego, są na nim różne przyciski, zajrzyj do znaków ukrytych pod przyciskiem inne oraz rysuję. Stosuj dużą literkę U przy pisaniu ułamków, polecam instrukcję po lewej stronie: wpisz a otrzymasz i Kliknij po więcej przykładów.
 X x 
∫ cos

dx = 3 ∫ cost dt = 3sint + C = 3sin

+ C
 3 3 
x 1 

= t,

dx = dt ⇒ dx = 3dt
3 3 
30 gru 15:01
marta: Faktycznie nie zauwazylam, bo ja szukalam tylko w Kliknij po wiecej przykladow, az glupio czegos takiego nie zauwazyc, ale to moze z pospiechu. Co do przykladu to tak myslalam ze cos nie potrzebnie komplikuje, a z tym prostymi przykladami czasami tak jest, ze najtrudniej jest wpasc na ich rozwiazanie. Poza tym dziekuje za rozwiazanie emotka i pozrawiamemotka Teraz wiem juz jaki blad robilam.
30 gru 15:56