te zadania sa na egzamin semestralny. Pomozcie mi w tym
mariola4785: Rozwiaz podany uklad rownan:
3(x−1)+2(2−y)=−5−y
x+y=2
30 gru 14:39
mariola4785: Rozwiaz rownanie:
x2−2(4x−3)+6(2−5x)=x(x−3)
30 gru 14:42
mariola4785: Zapisz w postaci sumy algebraicznej:
(12x−4)3
30 gru 14:45
aga116: to drugie to zwykle rownanie liniowe, ale z czym masz tu problem, bo nie za bardzo wiem czego
nie wiesz
30 gru 14:46
Grześ: co tu trudnego

Poczytaj trochę o dodawaniu, mnożeni etc.
<<<< spójrz sobie na tą taką tabelkę niebieską. Zobacz wzory skróconego mnożenia,
rozwiązywanie układów.
30 gru 14:47
mariola4785: Oblicz wartosc liczby a oraz bład wzgledny przyblizenia a=21,4 z błedem bezwzglednym 2,3
wiedzac ze jest to przyblizenie z nadmiarem
30 gru 14:50
mariola4785: o matematyce zielonego nie mam pojecia
30 gru 14:51
mariola4785: musze zrobic sciage z tymi zadaniami
30 gru 14:52
Grześ: to nie jest usprawiedliwienie. Chcesz naprawde żeby ktoś Cie wyręczał przy dodawaniu, mnożeniu
etc.

Sama przemyśl to, nie musisz odpowiadać
30 gru 14:53
aga116: lol

sciage z zadaniami? przeciez to mozna w pamieci policzyc
30 gru 14:54
mariola4785: 20 lat temu skonczylam szkole.
30 gru 14:55
Grześ: hmm... "skończyłaś" szkołe

To wytłumacz nam wszystkim w jaki sposób ją "skończyłaś"
30 gru 14:57
mariola4785: W taki sam jak Ty skonczysz ja teraz, a za 20 lat zapomnisz jak to wyglda
30 gru 14:59
aga116: pierwsze zadanie mozna zrobic na dwa sposoby:
1) wyliczyc z drugiego rownania x lub y i podstawic do pierwszego
2) wymnozyc wszystko, potem dodac/odjac w pierwszym rownaniu a nastepnie dodac dwa rownania do
siebie
30 gru 15:00
mariolaULO:
30 gru 15:03
Marcin W: 3(x−1)+2(2−y)=−5−y
x+y=2 ⇒y=2−x
Podstawiam wyliczony z drugiego y do pierwszgo równania
3(x−1)+2(2−(2−x))=−5−(2−x)
3x−3+2(2−2+x)=−5−2+x
3x−3+2x=−7+x
5x−3=−7+x
4x=−4
x=−1
Podstawiam do y=2−x
stad y=2−(−1)=3
30 gru 15:34