Funkcja kwad z parametrem
Kaja: Dane jest równanie z parametrem m: (m2−1)x2+3(m+1)x+2=0.
Niech f(m) oznacza liczbę pierwiastków tego równania. Wyznacz tę funkcję i narysuj jej wykres.
Wystarczy wyznaczyć funkcję, wykres już narysuję
30 gru 14:24
Marcin W: Dla m=1 bedzie jedno rozwiązanie x=−1/3
Dla m=−1 brak rozwiązań
Dla m≠{1,−1} musisz policzyć Δ i od niej uzależniać resztę warunków :
Δ>0 dwa rozwiazania
Δ=0 jedno
Δ<0 brak rozwiązań
30 gru 15:21
Marcin W: Δ=9(m+1)2−8(m2−1)
Dalej już powinnaś sobie poradzić.
30 gru 15:23