dobrydzinek:]
AgA :): Godzio ja wczoraj juz poszłam spac jak radziłęs bo mi sie oczka zamykały

ale dzis znowu mam zadania
x
2+2x−3>0
tu to też z Δ mozna liczyc tak?
30 gru 13:27
AgA :): pomoże ktoś?
30 gru 13:33
Mateusz: tak jak najbardziej nawet trzeba z Δ potem w zaleznosci od znaku delty zaznaczasz na osi
miejsca lub miejsce zerowe i rysujesz przyblizony wykres i odczytujesz rozwiązanie.
30 gru 13:44
Marcin W: pierwiastki i wykres(szkic) parabola ramiona do góry i odczytaj gdzie znak +
30 gru 13:46
AgA :): 
jak na razie wyszło mi tak
2
2−4*1*(−3)
Δ=4−(−12)
Δ=16
√Δ=4
i teraz x1 i x2 tak?
30 gru 13:48
Mateusz: Tak poniewaz Δ>0 to mamy dwa miejsca zerowe liczysz je ze wzorów i zaznaczasz na osi liczbowej
i rysujesz parabole pamiętając o znaku czynnika a w twojej nierównosci jest on dodatni tj a=1
a więc parabola będzie skierowana ramionami do góry co zresztą Marcin W juz napisał.
30 gru 13:50
AgA :): x1= −3 x2=1
no i naryzowałam ale mam problem z odczytaniem z paraboli
30 gru 13:50
30 gru 13:51
Marcin W:
30 gru 13:52
AgA :): a czyli bd to przedział (−∞,−3) i (1+∞)
30 gru 13:53
Marcin W: tak ale spójnik nie "i" ale ∪
30 gru 13:55
Mateusz: tak tylko pomiędzy przedziałami nie dajemy spojnika "i" tylko symbol sumy czyli takie jakby "U"
30 gru 13:55
AgA :): co to znaczy ten kwadracik to jest ten symbol "v"
30 gru 13:56
AgA :): aha
30 gru 13:56
AgA :): napisze wyniki jakie mi wyszły w nastempnej nierówności zeby sie upewnic ze mam dobrze
−2x
2+9x−9<0
√Δ=3
x1=3
raniona w dół bo ujemne jest a ale nie wiem jak to zaznaczyc nadal
30 gru 14:01
Mateusz: | | 3 | |
dobrze ci wyszło nie wiesz jak zaznaczyc |
| na osi tak |
| | 2 | |
30 gru 14:05
AgA :): no dokładnie i wtedy bd to przedział otwarty
30 gru 14:07
Mateusz: o tym jaki jest przedział czy domknięty cz otwarty decyduje czy nierównosc mamy ostrą czy
nieostrą
| 3 | | 1 | |
| to po prostu 1 |
| czyli 1,5 zaznaczasz w przyblizeniu 1,5 na osi |
| 2 | | 2 | |
30 gru 14:09
AgA :): aha
30 gru 14:12
AgA :): mam taka nierówność
−3x2+7x−2≥0
Δ=20 i co dalej?
30 gru 14:21
bart: Δ=73

ale pewnie pomyslilas znaki − z + gdzies i wyjdzie piekna Δ=25
30 gru 14:24
bart: a nie i tak wyjdzie 25
30 gru 14:24
AgA :): hmmm
masz racje

25
czyli Δ=5
30 gru 14:28
30 gru 14:31
AgA :): 15−2x−x
2≤0
no i wyszło mi ze Δ=56 a pierwiastka nie da sie chyba wyciagnac prawa
30 gru 14:36
Marcin W: −x2−2x+15≤0
Δ=4+60=64
30 gru 15:26
Marcin W: y=ax
2+bx+c funkcja kwadratowa
Pamietaj że współczynnik a to ten który stoi przy potędze drugiej x−ksa zawsze

! a wsp. b to
ten co stoi przy potędze pierwszej x−ksa zawsze

Nawet jeśli zmienią Ci kolejność nie daj
się "nabrać".

15−2x−x
2 ≤0
a=−1 b=−2 c=15
30 gru 15:29
AgA :): no i tak zrobiłam tam źle wynik co prawda wpisałam ale to przez to ze szybko chciałam napisac

no dobra wyszło mi własnie 64 i co dalej?
30 gru 17:32