Wykaż że:
Daniello : Czy mógł bym prosić o sprawdzenie tego zadania?
3√5√2+7−3√5√2−7=2
Jeżeli pierwszy wyraz oznaczymy jako a, drugi b, a wynik t. a−b=t
(a−b)3=t3
Ponieważ (3√5√2+7−3√5√2−7)3=14−3(3√5√2+7−3√5√2−7)
więc 14−3(a−b)=(a−b)3
zatem 14−3t=t3
t3+3t−14=0
8+6−14=0
więc a−b nie jest równe 2
30 gru 12:56
Marcin W: 3√5√2+7=3√(1+√2)3=1+√2
3√5√2−7=3√(√2−1)3=√2−1
1+√2−√2+1=2
30 gru 13:00
Daniello : Dziękuje za odpowiedź, ale niestety jakoś do mnie nie trafiło, można by było bardziej
szczegółowo rozpisać?
30 gru 13:28
Marcin W: Nie umiem bardziej szczegółowo czy nie widać ze pod każdym pierwiastkiem stoi "coś" do potegi
trzeciej a co za tym idzie pierwiastek się ładnie wyciągnie ? bo przecież
(a+b)3=a3+3ab2+3a2b+b3
więc
(1+√2)3=1+3*1*√2+3*1*2+2√2=5√2+7 i analogicznie drugą liczbę podpierwiastkową z
twojego przykładu.
30 gru 16:10