kto sprawdzi pochodną?
Magda: (x
2sinx)'=x(2+x)sinx*cosx dobrze
30 gru 12:45
Marcin W: powinno być:
2x*sinx+x2*cosx=x(2sinx+xcosx)
30 gru 12:53
Marcin W: masz wzór na pochodną iloczynu dwóch elementów w twoim przypadku te dwa elementy to A=x
2 oraz
B=sinx
wzór "mówi"

: (A*B)'=A' * B+ A * B'
30 gru 12:56
Magda: a ln(−x+3)=1x(−x2+3x)+ln(−2x+3)= −x+3+ln(−2x+3)
to chyba źle ale nei wiem jako
dalej rozwiązać
30 gru 13:13
Marcin W: napisz czego pochodną chcesz policzyć/
30 gru 13:20
Magda: f(x)=ln(−x2+3x) =no i potem rozwiązanie to juz takie jak napisałam ?
30 gru 13:35
Magda: ?
30 gru 13:56
Marcin W: funkcje kolejno:
ln z
z=−x
2+3x
| | 1 | |
pochodna: |
| *(−2x+3) |
| | −x2+3x | |
30 gru 15:07
Magda: Ale jak to

:( jak to zrobiłeś
30 gru 16:15
Magda: | | 1 | |
czemu tak jest to |
| |
| | −x2+3x | |
30 gru 16:16
Marcin W: | | 1 | |
pochodna lnz najpierw czyli |
| razy pochodna wnetrza czyli z'=−2x+3 |
| | z | |
30 gru 16:16
30 gru 16:17
Marcin W: dla z>0 ofcors
30 gru 16:17