indukcja matematyczna
zenon: Muszę wykazać, że dla każdego n≥1 prawdziwy jest wzór
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n(n+3) | |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| 1*2*3 | | 2*3*4 | | 3*4*5 | | 4*5*6 | | n(n+1)(n+2) | | 4(n+1)(n+2) | |
sprawdziłem dla n=1
napisałem założenie ze n=k potem ze n=k+1
następnie rozpisałem dowód
| k(k+3) | | 1 | | (k+1)(k+4) | |
| + |
| = |
| |
| 4(k+1)(k+2) | | (k+1)(k+2)(k+3) | | 4(k+2)(k+3) | |
po obliczeniach lewa strona wyszła
| k(k+3)(k+3) | |
| |
| 4(k+1)(k+2)(k+3) | |
i nie wiem gdzie popełniłem błąd, czy ktoś mógłby mi pomóc?
30 gru 12:15
Jack:
drugi ułamek po lewej stronie przemnożyłeś przez 4 ?
30 gru 12:17
zenon: tak, sprowadziłem je do wspólnego mianownika więc trzeba go było przemnożyć przez 4
30 gru 12:18
Jack:
licznik: k(k+3)(k+3)+ 4
Zauważ, że k=−1 jest jego pierwiastkiem. Skróci się z mianownikiem.
30 gru 12:21
zenon: nie do końca rozumiem, z mianownika (k+1) skróci się z k z licznika?
30 gru 12:25
Jack:
po pierwsze, inaczej wygląda licznik niż go zapisałeś.
po drugie, jak juz poprawnie zapiszesz to okaże się, że i licznik i mianownik dzieli się przez
(k+1), ponieważ k=−1 zeruje Ci i licznik i mianownik. To już doprowadzi Cię do poprawnej
postaci.
30 gru 12:27
zenon: | | k(k+3)(k+3)+4 | |
sory Jack ale jeszcze tego nie widzę, |
| mam skrócić przez |
| | 4(k+1)(k+2)(k+3) | |
(k+1) jak napisałeś wyżej, ale nie widzę tego jak mam to zrobić
30 gru 12:35
Marcin W: k(k+3)(k+3)+4=(k+1)(k2+5k+4)
30 gru 12:46
Marcin W: k(k+3)(k+3)+4=(k+1)(k2+5k+4) =(k+1)(k+1)(k+4)
30 gru 12:47
zenon: ok już widzę, dzięki wielkie za pomoc
30 gru 12:53