witam
anna: | | x3+3x−1 | |
mam obiczyć granicę funkcji lim przy x−>5 |
| proszę o pomoc |
| | x−5 | |
30 gru 12:00
Jack:
Zbadaj co się dzieje gdy idziesz do 5 od strony "−" oraz od strony "+".
30 gru 12:02
anna: nie bardzo wiem jak
30 gru 12:05
Jack:
na początek wstaw 5 za "x" i policz ile wyjdzie.
30 gru 12:06
anna: pomozcie mi
30 gru 12:10
anna: wychodzi 139/0 i teraz ?
30 gru 12:12
Jack:
najpierw sama sobie pomóż i wstaw 5 za "x".
30 gru 12:12
Jack:
Ok, więc wychodzi jakaś nieskończoność. Umiesz liczyć coś takiego:
30 gru 12:14
anna: pomnożyłam i wyszlo 139/0
30 gru 12:14
anna: czyli jeśli wychodzi jakis ułamek z licznikiem lub mianownikiem równym 0 to tzrzeba rozważać
przypadki te 2 tak? a jesli ułamek ma postac 0/0 to wystarczy rozłożyć na czynniki i poskracac
jak sie da
?
30 gru 12:16
Jack:
mniej więcej tak, ale...

Jesli masz postać
05 (czyli licznik =0, a mianownik≠0) to
wiesz ile to jest i nie musisz się bawić w przypadki.
30 gru 12:18
anna: wiem ile to jest czyli ile ?
30 gru 12:20
anna: mozesz mi rozpisac ten przykład dokładnie ?
30 gru 12:20
Jack:
| | 139 | |
jak liczysz tę granicę przy x→5− dostajesz [ |
| ]=−∞
|
| | 0− | |
| | 139 | |
gdy jednak liczysz przy x→5+ dostajesz [ |
| ]=∞
|
| | 0+ | |
Czyli granice nie istnieje (bo wychodzą różne)
30 gru 12:22