Anka: W trójkącie ABC prowadzimy środkową CD. Udowodnij, że jeśli BC>AC to środkowa CD tworzy
większy kąt z bokiem AC niż z bokiem BC.
20 sty 20:57
Bogdan:
Oznaczmy dla przejrzystości zapisów:
|AC| = b, |BC| = a, |DC| = s, miary kątów: ACD = α, DCB = β
Wiemy, że a > b oraz α i β są kątami ostrymi.
Mamy wykazać, że jeśli a > b to α > β.
Pola trójkątów ADC i DBC są oczywiście równe, więc (1/2)*bs * sinα = (1/2) * as * sinβ
Dzieląc obustronnie ostatnią rowność przez s/2 otrzymujemy: bsinα = asinα.
Stąd a / b = sinα / sinβ. Ponieważ a > b → a / b > 1 → sinα / sinβ > 1
czyli sinα > sinβ. W przedziale (0*, 90*) funkcja f(x) = sinx jest rosnąca,
to znaczy, że jeśli sinα > sinβ to α > β
co należało wykazać.
21 sty 12:28