Pochodne
iza: Zada mi ktoś jakies pochodne do rozwiązania

30 gru 11:12
iza: i potem sprawdzi czy dobrze rozwiązałam
30 gru 11:13
Jack:
f(x)=(ex3)2
30 gru 11:16
Jack:
policz pochodną i ekstrema.
30 gru 11:16
iza: (e
x 3)
2 =(e
x 3*2x)
2 a nei wiem jak to do kwadratu zrobić
30 gru 11:37
Jack:
spróbuj odszyfrować złożenia: przemyśl jakie działania wykonujesz na "x"−ie i w jakiej
kolejności... Potem idąc od końca, licz pochodne.
30 gru 11:39
iza: a można to normalnie e wzoru skróconego mnożenia?
30 gru 11:43
iza: albo to bedzie 3e
x *2
30 gru 11:46
Marcin W: zauwaz ze masz tu funkcje zlozone
kolejno mozna skladać:
z2
z=ek
k=x3
Więc bedzie wg mnie ?!:
2ex3*ex3*3x2
30 gru 11:50
Jack:
Dokładnie tak. To chociaz teraz zbadanie ekstremów zostaw już
izie
30 gru 11:59
Marcin W: Jack oczywiście. Chciałem tylko rozwiać jej wątpliwości bo chyba sobie by nie poradziła

Już
milknę
30 gru 12:01
Jack:
Zrozum mnie dobrze. Fajnie że jej podpowiedziałeś (bardzo czytelnie rozpisałeś złożenia!), bo
mnie przez moment nie było. Jak najbardziej umieszczaj wskazówki, np. teraz do liczenia
ekstremów − co dwie głowy, to nie jedna (do podpowiedzi).
30 gru 12:04
Mateusz: Prosze bardzo pierwsze jakie mi do głowy przyszły
| | 2 | | 3√x2 | |
2) f(x)= ( |
| −√3)(4x3√x+ |
| ) |
| | √x | | 3x | |
| | xsinx+cosx | |
4) f(x)= |
| |
| | sinx−xcosx | |
Powodzenia w rachowaniu
30 gru 12:24