Pochodna funcji
calin: Mam problem z kilkoma przekładami pochodnych. Proszę o pomoc:
a) y=x2√1+√x
b) y= 1/cos2x + 1/sin2x
30 gru 11:05
Jack:
1. jako pochodna iloczynu
2. 1/cos2x = cos−2x i podobnie 1/sin2x, a potem jako pochodna złożenia.
30 gru 11:17
calin: w pierwszym przykładzie mam to zamienić na potęgi ? Jezeli tak to jak to bd wyglądało
(1+x1/2)1/2?
30 gru 11:24
calin: a w drugim gdy zrobie tak jak napisałeś to wyjdzie o
30 gru 11:26
Jack:
w pierwszym masz mnożenie x2 przez pierwiastek. Wiec skorzystaj ze wzoru (f*g)'=f' * g + f *
g'. Potem licząc pochodną g, zauważ, że jest to funkcja złożona. Możesz sobie uprościc
zamieniając pierwiastek na potęgę 1/2 (pamiętaj jednak o złożeniu).
30 gru 11:27
Jack:
b) (cos−2x + sin−2x)' = −2cos−3x * (−sinx) + (−2sin−3x) * cos x
30 gru 11:30
calin: a skąd tam sie wzięło do −3 ?
30 gru 11:33
Jack:
ze wzroru: (xn)'= n xn−1
30 gru 11:35
calin: już wiem xd a ja ciągle zamiast tam −1 to robiłam +1
30 gru 11:39
Jack:
30 gru 11:39
Jack:
całkować Ci się zachciewa
30 gru 11:40