Całka
Ania: Proszę o sprawdzenie:
∫sin
3xdx = ∫sin
2xsinxdx = ∫(1−cos
2x)sinxdx =
=1−cosx=t
=sinx(dx)=dt
| | 1 | | 1 | |
= ∫t*dt = |
| t2 = |
| (1−cos2x)2+C |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze czy źle?
30 gru 10:20
Trivial: Podstaw t = cosx i będzie OK. Tylko uwaga, będzie minus przed całym wyrażeniem.
30 gru 10:23
Trivial: ... = ∫(1−cos
2x)sinxdx = −∫(1−cos
2x)(−sinx)dx =
cosx = t
−sinxdx = dt
| | 1 | | cos3x | |
= −∫(1 − t2)dt = −(t − |
| t3) + c = −cosx + |
| + c |
| | 3 | | 3 | |
30 gru 10:48
Ania: dzięki
30 gru 10:51