Mars: Mam takie durne zadanko z majcy (na jutro) proszę o pomoc

Oblicz x:
(
3√2)
6 = x
(
√3)
x = 9
(
√x)
6 = 64
20 sty 20:57
zzk:
x = (3√2)6 = (21/3)6 = 22=4
(√3)x = 9 ⇔ (31/2)x = 9 ⇔ 3x/2 = 9 ale 32 = 9, więc: x/2 = 2 ⇒ x =4
(x1/2)6 = 64 ⇔ x3 = 64 ⇔ x = 4
20 sty 21:03
Mars: oo a cóż to za znoczek? "⇔"
20 sty 21:05
zebra: Co to jest "majca" ?
1/
x= (21/3 )6 = 26/3 a 6/3=2
to x = 22 to x = 4
2/
√3 = 31/2 9= 32
to √3x = (31/2)x = 3x/2
3x/2 = 32
(1/2)*x = 2 to x = 4
3/ oblicz sam podobnie!
20 sty 21:08
zzk: "wtedy i tylko wtedy" --- czyli to co po lewej stronie znaczka jest równoważne temu co
po prawej
20 sty 21:09
zuzu: czyli taki : <=> to oznacza równoważność("wtedy i tylko wtedy)
21 sty 15:36