czasnawakacje: rozwiązujesz to uzywajac twierdzenia jeżeli dwie proste równoległ przetniemy trzecia prosta to
katy odpowiadajace i naprzemianlegle(zew i wew) są równej miary.
jak sobie narysujesz to wszystko bedzie jasne

α +β = 102
α=β
α+α = 102
α = 51
czyli te dwa katy przy podstawie dolnej maja po 51 stopni
i tak samo na gorze
γ=δ
2γ = 360 − 2* 51
2γ = 258
γ= 129
czyli katy przy gornej podstawie maja po 129 stopni
Miary katow calego trapezu to : 51, 51, 129,129
mam nadzieje ze chociaz troche pomoglam