dureń: Taki problem : oblicz sumę pierwiastkow równania należącego do przedziału <0;6π>
rownanie to : sin x = - 1\2 prosilbym o wytlumaczenie
20 sty 20:57
zzk: sin(x) = -1/2 ⇔ x = π*7/6 + 2kπ (k ∈ Z) --- ile liczb tego typu mieści się w przedziale
[0;6π]?
20 sty 21:08
dureń: no ale to chyba nie beda pierwiastki tylko suma argumentow dla ktorych funkcja przyjmuje
wartosci -1/2
20 sty 21:22
zzk:
SUMA PIERWIASTKÓW RÓWNANIA
równanie to: sin(x) = -1/2
z tego wyliczamy pierwiastki
w zadaniu pytaja nas o sumę pierwiastków należących do [0;6π] - sumujemy te z obliczonych
pierwiastkow, ktore należą do zadanego przedzialu
20 sty 21:27
dureń: :F moja glupota mnie zabija

ale czy funkcja nie przyjmuje wartosci rownych 0
tylko dla kπ
wtedy trzeba by policzyc ile π jest w tym przedziale i dodac ... tylko ze mi nie
wychodzi tyle ile powinno i zastanawiam sie dlaczego .. poprosze o rozwiazanie o
ile to mozliwe
20 sty 21:35
zzk: x = π*7/6 + 2kπ
k ∈ Z
k ≥ 0 (bo ma byc: π*7/6 + 2kπ ≥ 0)
π*7/6 + 2kπ ≤ 6π ⇔ 7/6 + 2k ≤ 6 ⇔ k ≤ ( 6 - 7/6 )/2 ⇔ k ≤ 29/12 ⇔ k ∈ {0,
1, 2}
suma pierwiastków:
π*7/6 + (π*7/6 + 2π)+ (π*7/6 + 4π)
20 sty 22:08
dureń: dzieki : ) cos mi tam swita w umysle ; )
21 sty 11:48