ciąg arytmetyczny
ela: Zadanko z ciągów arytmetycznych: proszę o POMOC!
Wiedząc, że x + y, 3x + 2y + 1, x
2 + 4y + 5x są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego,
oblicz dla jakich wartości x ten ciąg jest rosnący
29 gru 22:10
Godzio: 2 * (3x + 2y + 1) = x + y + x2 + 4y + 5x
6x + 4y + 2 = x2 + 6x + 5y
0 = x2 + y − 2
y = 2 − x2
3x + 2y + 1 − (x + y) > 0
3x + 4 − 2x2 + 1 − x − 2 + x2 > 0
−x2 + 2x + 3 > 0
x2 − 2x − 3 < 0
Dokończ
29 gru 22:16
Ola: skąd wzięła się ta druga część zadania?
13 gru 19:23
Amator: z dupy kurwa
13 gru 19:23