rownanie
kamila: oblicz cos(2*arcsin 4/5 )
pomozcie prosze!
29 gru 21:54
Trivial:
| | 4 | | 4 | | 16 | | 32 | | 7 | |
cos(2arcsin |
| ) = 1 − 2sin2(arcsin |
| ) = 1 − 2* |
| = 1 − |
| = − |
| . |
| | 5 | | 5 | | 25 | | 25 | | 25 | |
29 gru 23:42
kamila: dziekuje

mam jeszcze pytanie czy gdyby arcsinx miał x>1 moge uzyc funkcji kołowych i jak gdy nie mam
stopni tylko liczby?
mam tez problem z tym zadaniem
Oblicz:
arcsin(sin10) (Uwaga: nie 10° !)
29 gru 23:57
Trivial: arcsinx dla x>1 nie jest określony.

arcsin(sin10) = arcsin(sin(4π+10−4π)) = arcsin(sin(10−4π)) = 10 − 4π.
30 gru 00:02
Trivial: Hmm chyba coś jest nie tak.
30 gru 00:04
kamila: wyjasnij mi tylko czemu 4π a nie np 2π albo π
30 gru 00:05
kamila: z czym

30 gru 00:05
Trivial: arcsin(sin10) = arcsin(sin(3π + 10 − 3π)) = arcsin(−sin(10 − 3π)) = arcsin(sin(3π − 10)) = 3π −
10.
Teraz jest dobrze.
| | π | | π | |
Trzeba tak dobrać argument sinusa, aby mieścił się w przedziale [− |
| ; |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
30 gru 00:10
kamila: no jasne! logiczne xD
dziekuje ci bardzo za pomoc

teraz moge iść spać
30 gru 00:14
Trivial:
30 gru 00:15