Arsen258: 14log o podstawie 7 z 3
20 sty 20:53
Arsen258: Wie ktoś
20 sty 20:59
zebra:
czy to tak!
14log73
20 sty 21:01
Arsen258: Tak tylko nie umiałem zapisać
20 sty 21:04
Arsen258: Teraz już rozwiązujemy to całą klasą i nikt nie umie
20 sty 21:15
zebra:
( 2*7)log73 = 2log73 * 7log73= 3* 2log73
bo 7log73= 3
Dalej ... ja już nie wiem!
Czy napewno było 14 ? jakby było 49 to wiem!
Może jeszcze ktoś ma pomysł?
20 sty 21:15
zebra:
Proponuję zobaczyć tutaj na str. dział "logarytmy"
Zapisz wszystkie wzory to Ci pomoże !
20 sty 21:16
Basia:
niestety mam to samo co Zebra i też dalej nie wiem
a jakie d o k ł a d n i e jest polecenie ?
20 sty 21:18
zebra: Witam Basiu!

Jak grypka ? mija ? widzę,że juz lepiej!

Nie wiem co dalej w tym zadanku! ( teraz "zebra" moze być ?
20 sty 21:23
Basia:
w porywach lepiej; no "tylko" 38 po 40 z dużym hakiem to właściwie super
kawałek "dalej" wiem, ale tez nie do końca; zaraz napiszę
20 sty 21:27
zebra:
Zamieniałam log do podstawy 2 i nic mi sie nie klei!
20 sty 21:28
Basia:
logab = logcb/logca
log73 = log23/log27
Twoje =
3 * 2log23/log27 = 3 * (2log23)1/log27 = 3 * 2log72
no i dalej nie wiem, ale chyba coś mi świta, tylko muszę na kartce chwilę pobazgrać
20 sty 21:35
Arsen258: No polecenie jest rozwiąż
20 sty 21:35
Basia:
tam oczywiście 3*3log72
20 sty 21:46
zebra: Polecenie pewnie jest .... oblicz!
Wszystko ok? napisałeś?
20 sty 21:48
Basia:
no i dalej mi nie wychodzi
20 sty 21:49
zebra: Noo Własnie!
ale to jeden "diabeł"

Myślałam już sże sie walnęłam
jak zobaczyłam 3* 2
log72 bo dałoby sie sprowadzić do
podstawy 2!
Nie wiem ! naprawdę ! jak to obliczyć!
"tablice log" pozostają

wtedy tak ! no ale tak to można już na wstepie policzyć przybliżenie
20 sty 21:53
Arsen258: Wszystko jest dobrze napisane. Polecenie jest oblicz.
20 sty 21:54
zebra: Basia!
Myślę ,że może tak było napisane!
2 * 7
log73 tylko własciciel postu
uprościł sobie zapis

pisząc 14 Co?
ja tak myślę,że tak zrobił?
20 sty 21:56
Arsen258: Nie było tak napisane! mam to przed sobą, najwyżej się jutro spytam matematyczki i ona to
może jakoś rozwiąże
20 sty 21:57
zebra:
Arsen! napisz czy przypadkiem nie było tak
jak wyżej sugeruję!
20 sty 21:58
zebra: Pytaj!.. ale jak tak napisane ! to myślę,że tez nie da rady!
20 sty 21:58
Arsen258: Chyba, że jej to teraz na maila wyślę, ale nie wiem czy odpisze
20 sty 22:00
zebra:
Lepiej nie!

jutro zapytasz

Teraz

dobranoc!
20 sty 22:07
Basia:
doprowadzam to do postaci
14log73 = 3log714
i koniec zabawy; nic mi to dalej nie da
20 sty 22:17
zebra: No koniec! ni jak nie wyjdzie!
Przynajmniej ja ? ... nie wiem
20 sty 22:25
zebra:
Nijak oczywiście!
20 sty 22:27
zzk:
14log7 3 = 14x
log7 3 = x
log7 3 = log7 7x
3 = 7x
x = 0.564575
14log7 3 = 14x = 140.564575 = 4.436855
20 sty 22:31
zebra: No powiedz Basia!
tylko - b/a >0 bo Δ>0 dla m€ R- {0} bo m ≠0 tak?
po co te "karkołomne " x
1 i x
2( tak ja uważam

)
20 sty 22:32
zebra: Sorry ! to nie do tego postu ta uwaga! to do "Rozeriana"

Tak więc nie przestrasz się "arsen"
20 sty 22:36
20 sty 22:37
zebra: Sorry

to nie ta "epoka".. są kalkulatory


I co ? rozwiazane?.... rozwiazane

tzn. obliczone!
Dałaś "czadu"

20 sty 22:40
Arsen258: zebra - no właśnie. Jak zacząłem czytać to prawie z krzesła spadłem. To co pisałaś to
chyba coś z równaniami kwadratowymi
20 sty 22:41
20 sty 22:42
zebra: A widziszjak mozna Twoje zad. rozwiazać?
Powiedz Pani ,że obliczyłes na kalkulatorze ile to wynosi log
73
i zapamietaj!
Tak liczylismy to bardzo,bardzo,bardzo dawno temu!
Kalkulatrrów niestety jeszcze nie było!
Był suwak logarytmiczny

!
Powiedz,że Tata Ci tak podpowiedział


20 sty 22:46
Basia:
a propos Rozeriana
oczywiście, że tak
Δ i wzory Viete'a
liczenie x1 i x2 jest tu zupełnie zbędne
niby nie jest to błąd, ale żaden szanujący się matematyk tak tego nie będzie rozwiązywał
20 sty 22:52
zebra:
20 sty 22:57
zzk: Hm a od jakiego stopnia naukowego liczysz "matematyka"? Bo chyba jakis stopien lub
przynajmniej doswiadczenie naukowe trzeba miec, zeby sie tym tytulem szczycic, nie?
20 sty 23:29
naukowiec:
Habilitacja ! ....
20 sty 23:31
Bogdan:
Dodam swoje 3 grosze. Myślę podobnie jak zebra, że to dzialanie miało pierwotnie
postać 2*7log73.
Skoro do obliczenia wartości 14log73 można wprowadzić równanie 14log73 = 14x
i potem użyć kalkulatora, to chyba byłoby prościej i szybciej od razu użyć kalkulatora
do obliczenia tej wartości przystosowując podane wyrażenie do możliwości kalkulatora,
czyli modyfikując do postaci 14(log103)/(log107) = 4.436855398
20 sty 23:36
zzk: taaak Bogdan, mozna bylo od razu liczyc na kalkulatorze - ale nie przypadkiem
poprzeksztalcalam to do postaci 3 = 7x, bo z tej postaci wywnioskowalam, ze nie ma
'ladnego' rozwiazania i z ciekawosci przeliczylam na kalkulatorze.
20 sty 23:39
Bogdan:
Ja też różnie przekształcałem i zawsze wychodzila mi "nieładna" postać,
machnąłem ręka i wziąłem kalkulator. A swoją drogą ile zamieszania powstaje
przy niedokładnym przekazaniu treści zadania nie mówiąc o straconym czasie.
20 sty 23:48
zebra: Witam!
Bogdanie! jestem na 99,99% przekonana,że w treści zad.
był zapis 2*7
log73
Powoli się dzisjaj "zwijam"

Miłych snów! Dobranoc! Do jutra!
21 sty 00:10
Bogdan:
Dobranoc
21 sty 00:11
zebra: Jeszcze zapomniałam podziekować za adres "matmix'
Świetna stronka!... nie powiem

ale to już za późno, jak na moje "młode" lata
21 sty 00:18